Petržalskí basketbalisti musia trénovať v Prievoze

16.11.2020
0

Zdroj: FB BSC Bratislava

Páčil sa vám článok?

„Kedy budú tréningy?“ pýtajú sa malí petržalskí basketbalisti z klubu B.S.C Bratislava svojich trénerov. Jeden z nich, Ján Lackovič, len odhodlane konštatuje: „Vydržali sme prvú vlnu, vydržíme aj teraz.“ Aktuálna situácia ho mrzí o to viac, že petržalský basketbal po „spiacich sezónach“ opäť ožil a dostával sa medzi špičku žiackeho a mládežníckeho basketbalu na Slovensku.

Napriek tomu, že stotisícová Petržalka nemá halu, kde by sa mohli hrať basketbalové zápasy, „deravé koše“ deti lákajú. V lete sa trénovalo vonku, na streetballových ihriskách v  Tenisovom klube Matchball na Smolenickej ulici sa hrali aj turnaje letnej streetballovej ligy BSC, no už školský rok začal náročne – všetky telocvične boli a zostali zatvorené.

„Už v marci spôsobila korona koniec tréningov. Tréneri však vytvorili skupiny na whatsappe a posielali do nich tréningy, a  deti ich aj robili. Od novembra sme začali s tréningami v počte šesť osôb,“ hovorí Ján Lackovič, niekdajší úspešný reprezentačný tréner, ktorý v sezóne 1988/89, v detskej kategórii získal s  hráčmi Iskry Matador prvý titul  majstra Slovenska a v júli 1993 zorganizoval historicky prvú a jedinú účasť klubového mládežníckeho družstva juniorov zo Slovenska, v kolíske basketbalu USA. Z  jedenástich stretnutí vtedy osemkrát zvíťazili, čo sa doposiaľ nepodarilo žiadnemu mužskému klubovému celku Slovenska.

Dnes sa ako asistent trénera Richarda Ďuriša venuje 13-ročným hráčom. Už ako 11-roční získali na majstrovstvách Slovenska tretie miesto a obhájili ho aj ako 12-roční. A to bol petržalský basketbal ešte pred šiestimi rokmi v  kríze. Po nástupe Tomáša Ernekeraza predsedu klubu sa to však zmenilo. „Oslovil deti v školách, vytvoril v nich prípravky a dnes na Lachovej, Holíčskej, Turnianskej, Dudovej, Gessayovej a v  Narnii, spolupracujeme s ich riaditeľmi a učiteľmi telesnej výchovy,“ hovorí Ján Lackovič. Dnes je v klube registrovaných 280 detí!

A  darí sa im. ZŠ Lachova skončila v  predchádzajúcich dvoch sezónach turnaja Mini Basket Show piata spomedzi slovenských základných škôl. „Z tejto prípravky máme dnes najviac detí v družstve narodených v roku 2008 a mladších,“ hovorí Ján Lackovič a  dodáva, že keď deti začnú vyhrávať, to je silná motivácia aj pre tréning. Zároveň svojím nadšením priťahujú ďalších, aj mladších. Do prípravky vezme klub každé dieťa. „Podporíme všetky deti, ktoré majú o basketbal záujem. Napokon, naším cieľom je pritiahnuť ich pod koše čo najviac. V  prípravke sa učia hravou formou pracovať s loptou, veľa behajú a súťažia,“ pokračuje tréner s tým, že neskôr smerujú na Holíčsku, kde má klub základňu a rozdeľujú sa do družstiev. „V klube máme družstvá všetkých vekových kategórií – najmenšie deti (7- až 10-ročné) súťažia v  mikrolige, starší, a  to 9 družstiev, v  celoslovenských a  oblastných majstrovských súťažiach a  turnajoch, organizovaných Slovenskou basketbalovou asociáciou.

V  petržalských telocvičniach nájdete väčšinou prípravky. Starší hráči musia za tréningami cestovať až do Prievozu, do športovej haly na Domkárskej. Je to smutné, najmä v kontexte toho, že drvivá väčšina hráčov B.S.C. sú Petržalčania. Návrat do Extraligy? B.S.C. robí pre basketbal v Petržalke, čo môže. Minulý rok spolupracovali so samosprávou na obnove ihriska na Haanovej, vďaka nim sú tam dnes dve nové plexidosky. Tento rok svojpomocne premenili spustnutý priestor pri tenisových kurtoch Matchball na basketbalové ihrisko, na ktorom sa dá hrať aj streetball. Na palubovku a  koše im prispela basketbalová asociácia. „Tešíme sa z  každého opraveného ihriska, ale petržalský basketbal by potreboval halu. Pre nás by bol ideálny priestor, ktorý by sa dal rozdeliť na šírku na tri časti, ktoré by mali dĺžku basketbalového ihriska. Tam by mohli trénovať všetky naše družstvá, ktoré sa už na Domkársku v  Prievoze ledva pomestia,“ hovorí tréner. V  junioroch, v  kadetoch a žiakoch hrajú družstvá B.S.C v  najvyššej slovenskej súťaži a  niektorí hráči sú vo výbere reprezentácie Slovenska. „Veríme, že z  týchto družstiev, bude o dva, možno o  tri roky, vytvorené extraligové mužstvo, podobne ako to bolo pred 25 rokmi. Bolo by skvelé, keby mohli privítať svojich súperov v  petržalskej športovej hale,“ dodáva Ján Lackovič.

(in)

Páčil sa vám článok?