VIDEO: Od tragického úmrtia bratislavského futbalistu Petra Dubovského uplynulo už 20 rokov

23.6.2020
Peter dubovský by sa v pondelok dožil 40 rokov - Dubovsky peter
Páčil sa vám článok?

Celá slovenská futbalová rodina si dnes pripomína veľmi smutné výročie - 20 rokov od predčasnej smrti bývalého futbalového reprezentanta SR Petra Dubovského - hráča Realu Madrid, Realu Oviedo, ŠK Slovan Bratislava a FK Vinohrady. Peťo zomrel počas dovolenky v Thajsku, keď sa pri fotografovaní miestnych prírodných krás nešťastne pošmykol a spadol z veľkej výšky...

Petrovi Dubovskému sa stala osudnou jeho záľuba vo fotografovaní. Na spomínanej dovolenke bol spolu so svojou priateľkou Zlaticou Čarabovou, bratom Ivanom a jeho manželkou. „V ten deň sme sa rozhodovali, aký program si urobíme a napokon sme sa rozhodli pre výlet na vodopády, čo bola jedna z miestnych atrakcií. Peťo na chvíľu odbehol, pretože si chcel ešte urobiť nejaké detailné zábery. O chvíľu sme počuli nejaké výkriky a tak sa sme sa vybrali tým smerom, aby sme zistili, čo sa stalo. Všimli sme si, že Peter spadol do priepasti pod vodopádmi," púšťa sa Zlatka do smutného rozprávania.

 "Ležal tam a skláňali sa nad ním nejakí ľudia. Mal narazenú hlavu a nemohol sa hýbať. Poprosili sme miestnych, aby zavolali helikoptéru, ktorá za chvíľu aj priletela, ale stromy jej bránili sa k nemu priblížiť. A tak ho museli vyniesť ručne a sanitkou previezli do najbližšej nemocnice. Medzitým prešli asi štyri hodiny a stratil veľa krvi. Spočiatku bol pri vedomí a komunikoval s nami. Sťažoval sa na bolesti chrbta, nôh a panvy. V tej prvej nemocnici nemali potrebné vybavenie a tak ho vojenská helikoptéra vzala do lepšej nemocnice vo väčšom meste, ale napokon mu už ani tu nevedeli pomôcť. Posledné slová adresoval svojmu bratovi Ivanovi, keď mu slabým hlasom povedal: Braško, zober ma domov,“ opisovala nespočetne veľa krát Dubovského priateľka Zlatica, ktorá v Španielsku používala meno Aurélia, tragédiu, ku ktorej došlo 23. júna 2000. 

Dovtedy bol život Petra Dubovského priam rozprávkový. Odchovanec Vinohradov sa ako dorastenec dostal do veľkého Slovana a už v mladom veku sa presadil až do Áčka mužov, ktoré v sezóne 1991/1992 získalo ešte federálny majstrovský titul a Peter sa stal kráľom strelcov, pričom veľa gólov zaznamenal z pokutových kopov vďaka svojej presnej ľavačke. 

Zdroj: ŠK Slovan.com

​Prebojoval sa aj do reprezentácie ČSFR, ktorá bojovala o postup na MS 1994 do USA a takmer sa jej to podarilo. Jeho najslávnejším úspechom bol hetrik, ktorý strelil v Košiciach do siete Rumunov:

V belasom drese sa mu darilo aj na medzinárodnej scéne - počas vystúpení Slovana v európskych pohároch, kde skóroval aj do bránky slávneho Realu Madrid, ktorého zaujal natoľko, že ako prvý československý futbalista si obliekol po rekordne drahom prestupe jeho dres. Hrával po boku legiend bieleho baletu, akými v 90-tych rokoch boli Hierro, Butragueňo, Michel, Prosinečki, Luis Enrique či Zamorano. Ale nedával toľko gólov ako v Slovane a tak ho v roku 1995 poslali do iného španielskeho klubu - Realu Oviedo. Tu sa mu darilo oveľa lepšie a aj sa viac presadzoval.

Pravidelne hrával aj za reprezentáciu, keď boli spolu s Ľubomírom Moravčíkom najväčšími hviezdami a oporami nášho národného mužstva. Škoda, že sa v tých časoch v žiadnej kvalifikácii Slovensku nepodarilo prebojovať na záverečný šampionát - či už Majstrovstvá sveta alebo Majstrovstvá Európy.

Nebohého Petra Dubovského si Slovenský futbalový zväz pripomína aj udeľovaním ceny pre hráčov do 21 rokov, ktorá je po ňom pomenovaná.    

Zdroj:

​Pamätníkov určite potešilo aj vydanie životopisnej knihy o ňom v rámci slovanistickej edície Legendy.

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie