Nad Račou sú nové okruhy pre lyžiarov

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Turisti, ktorí zavítajú do Malých Karpát nad Račou, iste zaregistrujú vyznačenie lyžiarskych turistických okruhov. Postarali sa o to členovia KST Železničiar Bratislava, ktorý vyznačenie štyroch okruhov dlhých 3,5 km (čierny okruh), 6,5 km (žltý), 9 km (zelený) a 12,5 km (modrý) zrealizoval.

Na tri okruhy a lyžiarsku trasu na Pezinskú Babu sa nastupuje v Rači na parkovisku na Potočnej ulici. Cesta vedie okolo Haluzického pomníka, na ktorom bude znovu nainštalovaná pamätná tabuľa Viktora Haluzického, ktorého tu 5. 4. 1941 zastrelil pytliak. Doteraz sa o ňom podarilo zohnať niekoľko zaujímavostí zo života. Bratislavčania, ktorí by vedeli doplniť životnú mozaiku, nech tak urobia na adrese KST Železničiar Bratislava, Dopravná 14, 831 06 Bratislava. Inštalácia tabule bude začiatkom apríla spojená s turistickým pochodom Od prameňa Vydrice k jej ústiu do Dunaja s ukončením v Botanickej záhrade.

Všetky okruhy sú nenáročné. Na viacerých miestach stačí zísť z okruhu iba pár metrov a naskytne sa nádherný pohľad na hrad Pajštún, Malý Javorník, televíznu vežu Kamzík alebo jednotlivé časti Bratislavy. Ich začiatok je spoločný, rozdeľujú sa až na malej lúke s altánkom pod vrchom Piesky. Odtiaľ pokračujú ďalej tak, že spájajú Šenkárku, Biely kríž, jazero Vydrica, Červený kríž, Slalomku (zjazdovku s možnosťou nočného lyžovania) a vracajú sa späť na začiatok okruhu.

KST Železničiar chce svojou činnosťou vytiahnuť ľudí na bežky, alebo do prírody spoznávať nové neobjavené miesta. K tomu by mali prispieť aj novo vyznačené turistické okruhy.

Páčil sa vám článok?