ROZHOVOR: Gymnastka Barbora Mokošová sa na OH v Tokiu pripravuje v Petržalke

29.2.2020
0

Zdroj: FB B.M.

Páčil sa vám článok?

Miestenku na letné olympijské hry si už vlani v októbri vybojovala športová gymnastka Barbora Mokošová, ktorá sa niekoľko rokov pripravuje v špecializovanej telocvični Pengym v Petržalke. S 22-ročnou Bratislavčankou sme sa porozprávali na aktuálne témy.

Ako vyzerá vaša príprava na OH?

Mám pred sebou najnáročnejší rok vo svojej kariére. Bola som už na sústredení v Maďarsku, ďalšie bude v Rusku, čakajú ma majstrovstvá Európy v Paríži, Svetové poháre, medzištátne stretnutia, medzinárodné majstrovstvá Slovenska a potom príde na rad olympiáda. Je toho skutočne veľa a okrem toho ma ešte čakajú štátnice na vysokej škole.

Stíhate šport a štúdium na vysokej škole, máte čas aj na nejaké koníčky?

V príprave na najväčší sviatok roka pod piatimi kruhmi venujem maximum času. Každý deň som prakticky 5-6 hodín v telocvični, jedine v nedeľu si urobím troška voľno, aby som v pondelok bola čerstvá a mohla pokračovať v tvrdom tréningu.

Zdroj: Milina Strihovská

Popri gymnastike aj študujete na FTVŠ odbor Trénerstvo a učiteľstvo v piatom ročníku. Stihnete štátnice do začiatku olympiády?

Veľmi rada by som školu skončila tak mesiac a pol pred olympiádou, aby som mala ešte nejaký čas na vyladenie formy a aby som sa nestresovala so školskými povinnosťami.

Zdroj: FB B.M.

V čom ste sa zmenili od posledných OH v roku 2016 v Riu a hlavne zlepšili?

Som staršia, skúsenejšia, už mám za sebou dosť významných podujatí a viem teda, ako mám reagovať na rôzne situácie. Jednoducho som dospela, lebo za tie štyri roky sa toho dosť zmenilo. Pravda, jedno stále ostáva a to je každodenný tvrdý tréning, ktorý mám však rada a doslova ho milujem. Som teda šťastná, že aj keď ma postihli nepríjemné zranenia, som tento šport nezabalila a ostala pri ňom. A napokon som splnila ďalší veľký cieľ, vybojovať si účasť na svojej druhej olympiáde.

Aké máte podmienky na prípravu v petržalskej telocvični a aké vám vytvára váš klub Slávia UK Bratislava?

V petržalskej špecializovanej telocvični máme štandardné náradia, ktoré sú všade, teda aj na MS a ME. Na tréningoch je občas veľa detí, takže je to pre všetkých troška nebezpečné, ale už sme si našli taký systém, ktorý nám funguje. Slávia UK mi vytvára dobré podmienky, kedy si poviem, vtedy v podstate môžem trénovať a, samozrejme, všetko zlaďujem aj so školskými povinnosťami.

Pred časom ste povedali, že trénera Martina Zvala nikde nepustíte a necháte si ho až do ďalšej olympiády v Paríži 2024. Vydržíte tak dlho spolu?

V súčasnosti nad tým nerozmýšľam, mojou najväčšou prioritou v najbližšom pol roku je čo najlepšie sa pripraviť na olympiádu, kde ma čaká obrovská konkurencia. V tréningu urobím maximum pre dobrý výsledok, mojou ambíciou je skončiť lepšie ako v Riu, teda vybojovať si účasť vo finále 24. Po olympiáde uvidíme, čo nastane, pokiaľ budem zdravotne v poriadku, chcem naďalej cvičiť a spolupracovať s trénerom.

Milan Valko

Páčil sa vám článok?