VIDEO: Legendárna trénerka Hilda Múdra oslávila 94. narodeniny – čo ju najviac potešilo?

3.1.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Na Nový rok, teda 1. januára 1926 sa vo Viedni narodila Hildegard Klimpel. Celé Československo ju pozná ako Hildu Múdru - krasokorčuliarsku trénerku, ktorá z mladíka Ondreja Nepelu urobila majstra Európy, sveta aj olympijského víťaza. Ako a kde pani Hilda oslávila svoje 94. narodeniny?

„Naša mama, babička a prababička HILDA MÚDRA sa dnes dožíva 94 rokov. Gratulujeme a ďakujeme mama Jej trénerská kariéra trvala takmer päťdesiat rokov a jej najznámejším zverencom bol najúspešnejší slovenský krasokorčuliar Ondrej Nepela,“ napísal 1. januára 2020 na sociálnu sieť jej syn – Pavol Múdry. Jeho status zdieľalo 150 užívateľov facebooku, takže sa postupne pod ním objavilo viac než 500 gratulácií a komentárov.

Jeden z prvých televíznych rozhovorov poskytla dvojica Ondrej Nepela a Hilda Múdra už v roku 1969:

 „Aj našu mamu potešilo, že ľudia na ňu ani Ondreja Nepelu stále nezabudli. A hoci má už pokročilý vek, tak z čísla 94 mala radosť, veď už mesiac vopred to spomínala,“ povedal pre Bratislavské noviny pán Múdry a pokračoval: „Mamička oslávila narodeniny s celou rodinou v mestskom zariadení DS Archa, kde sa o ňu vzorne starajú, aj keď je po úraze už dlhší čas pripútaná na invalidný vozík. Pochopiteľne, že sme prišli aj my - obe jej "deti", ale aj jej vnúčatá či pravnúčatá a mama v dobrej pohode nahlas rozmýšľala, že by sa s nami rada stretla aj pri okrúhlej stovke. Niektoré spomienky už trochu vybledli, takže sme sa jej ich snažili pripomínať. Na oslave nechýbala ani obligátna narodeninová torta a mama vypila aj pohárik obľúbeného červeného vína.“

Pani Hilda Múdra sa do povedomia širokej verejnosti zapísala aj vďaka svojej krásnej a nenapodobiteľnej viedenskej slovenčine. Tento rozhovor je z roku 1996:

Keďže syn a dcéra chodia do Domova seniorov Archa za mamou prakticky každodenne, tak pani Hilda azda najviac pookreje, keď tam za ňou prídu na návštevu jej pravnúčatá.

Zdroj: TASR

​V roku 2016 sa stretla počas ME v krasokorčuľovaní aj s krasokorčuliarom Jozefom Sabovčíkom a bývalým prezidentom SR Andrejom Kiskom. 

Ešte pred 4 rokmi oslavovala okrúhle životné jubileum - 90. narodeniny doma v Dúbravke, kde ju prišiel navštíviť a zablahoželať jej aj súčasný starosta Martin Zatovič spolu so štábom Dúbravskej televízie:  

V súčasnosti už býva v DS Archa na bratislavských Kramároch. „Teší ju aj to, že si ju spoluobyvatelia z Archy vážia a majú ju radi a neustále jej hovoria ako im ona s Ondríkom pred rokmi prinášali radosť z ich spoločných úspechov,“ dodal Pavol Múdry. 

(ars)

Páčil sa vám článok?