Triatlonista Richard Varga: Najkrajším darčekom bolo narodenie dcéry Izabely

25.12.2019
0
Páčil sa vám článok?

Petržalský rodák Richard Varga je najúspešnejší slovenský reprezentant v triatlone a účastník dvoch letných olympijských hier v Londýne (2012, 22. miesto) a Riu (2016, 11. miesto). S 30-ročným majstrom sveta a majstrom Európy v akvatlone sme sa porozprávali o blížiacich sa Vianociach a o jeho cieľoch v novej sezóne.

Kde a ako strávite utorňajší sviatočný deň? Ctíte nejaké tradície, ktoré dodržiavate každý rok?

Vianoce vždy strávim s najbližšou rodinou doma. Som veľmi rád, že som zatiaľ túto tradíciu neporušil, lebo v priebehu každého roka veľmi často súťažím v zahraničí. Minulý rok sme s dcérkou Izabelou oslavovali Vianoce, vtedy však bola batoľa, teraz už má viac ako rok, takže všetci spoločne predsa len ináč prežijeme najkrajšie sviatky roka. Čo sa týka tradícií, v našej rodine sú zaužívané typické slovenské, dobré jedlo a stretnutia s rodinou, bez ktorých si Vianoce nedokážeme predstaviť. Ja a moja manželka sme vyrastali v Petržalke, takže našich rodičov pôjdeme navštíviť do tejto najväčšej mestskej časti na Slovensku.

Podieľate sa na štedrovečerných prípravách? Čo robíte rád a čo vám veľmi nevonia?

Áno, samozrejme, hlavne pri zdobení stromčeka a príprave večere. Vždy sa snažím byť pri tom. Upratovanie nemám rád, na túto činnosť sa teším najmenej, radšej to prenechám manželke Magdalenke.

Bez akej pochúťky si nedokážete predstaviť slávnostnú večeru?

Jednoznačne bez šošovicovej polievky, ktorú veľmi milujem. Potom príde na rad aj tradičná kapustnica, tiež tofu a ďalšie dobroty, ktoré patria na vianočný stôl.

FOTO: Petržalské vianočné trhy sa už aj skončili - ako boli ľudia s ich úrovňou spokojní?

Aj keď Štedrý večer bude až na budúci týždeň v utorok a dalo by sa predpokladať, že vianočné trhy potrvajú aspoň do pondelka 23. 12., tak v prípade tých petržalských, ktoré sa konali na Námestí republiky sú už od včera minulosťou... Mestská časť na sociálnej sieti svojich obyvateľov vyzvala, aby sa vyjadrili s čím a ako boli spokojní, prípadne, čo im tam chýbalo alebo prekážalo...

Spomeniete si, ktorý z vianočných darčekov vám spôsobil najväčšiu radosť?

Vlani som najkrajší vianočný darček dostal v podobe narodenia dcérky Izabely. Ako dieťa som sa najviac tešil, keď som pod vianočným stromčekom našiel lyže, korčule a hokejku. Mohol som ich vtedy využívať na športovanie, chodil som na lyžovačky a na Chorvátskom ramene alebo na Draždiaku v Petržalke sme v zime pravidelne hrávali hokej.

Ak by ste mali tú moc, koho by ste si pričarovali k štedrovečernému stolu?

Zrejme moju babku, mne a celej rodine chýba najviac, lebo pred piatimi rokmi zomrela. Mal som s ňou veľmi dobrý vzťah, škoda, že sa nedožila narodenia našej dcérky, určite by sa z nej veľmi tešila.

Po krátkom oddychu sa už pripravujete na nový súťažný ročník, v ktorom si chcete vybojovať tretiu účasť na letnej olympiáde v Tokiu 2020?

V rámci prípravy by som mal absolvovať sústredenie na Kanárskych ostrovoch. Prvý štart v novom ročníku mám naplánovaný na 14. februára v juhoafrickom Kapskom meste. Potom budem až do polovice mája cestovať po celom svete bez zastávky doma v Bratislave. Počas troch mesiacov by som mal štartovať na rôznych súťažiach v Ázii, Austrálii, Novom Zélande, na Bermudách, v Mexiku, Španielsku či Číne. Šancu na olympijskú miestenku však považujem za veľmi reálnu, ale stále potrebujem zbierať kvalitné umiestnenia.

Milan Valko

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie