Michal Salenka: Petržalka potrebuje nový štadión a viacúčelovú halu

10.11.2019
0
Petržalka - výstavba električky

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Michal Salenka, predseda trénersko-metodickej komisie Bratislavského futbalového zväzu (BFZ) a vedúci vzdelávacieho úseku trénerov býva v Petržalke už 34 rokov.

S trénovaním začal v roku 1985 vo Veľkej Pake, nasledovali mládežnícke tímy Vinohrady, ŠKP Devín, Inter, Petržalka, potom seniori Dunajská Lužná, ŠKP Dúbravka, štyri roky bol v juniorke Slovana, znova nasledovala Dunajská Lužná a viedol aj druholigový FC ŠTK 1914 Šamorín či naposledy FK Rusovce.

V Petržalke sídlia dva futbalové kluby, FC a MŠK Iskra, ako by ste ich charakterizovali?

FC Petržalka je na dobrej ceste, lebo sa z V. ligy prebojoval už do II. ligy. Dávno mu konkuroval aj MŠK Iskra, niekdajšia Matadorka a spolu sa tieto kluby stretávali aj v I. SNL, teda v druhej najvyššej súťaži. Pravda, súčasnosť je úplne iná. FC je poloprofesionálny klub a MŠK Iskra funguje na úplne amatérskej báze.

FC Petržalka vstal doslova z popola a veľa jeho priaznivcov si želá návrat klubu do najvyššej súťaže. Kedy by sa mu to mohlo podariť?

Tento klub kvôli rôznym dlhom a konkurzom bol na pokraji zániku. Prekonal nesmierne ťažké obdobie a funkcionári sa rozhodli ísť cestou budovania kvalitnej mládežníckej základne a výchovy vlastných odchovancov. Seniorskému mužstvu v minulých rokoch a v najťažších časoch podali pomocnú ruku aj jeho viacerí bývalí hráči. Zvýšila sa tiež kvalita tréningového procesu. FC je už v II. lige, ale aby mohol myslieť aj na postup do najvyššej súťaže, na to si potrebuje vybudovať kvalitnú infraštruktúru a hlavne nový štadión. Jeho silná fanúšikovská základňa si zaslúži lepšie podmienky.

MŠK Iskra pracuje v ťažkých podmienkach a určite je škoda, že zo súťaže odhlásil starší treťoligový dorast...

Mal dosť svojich problémov, už v minulej sezóne to bolo na vážkach aj so seniorským mužstvom, ktoré sa nakoniec zachránilo v V. lige. V novom ročníku sa mu znova nedarí, keď sa motá na konci tabuľky. Veľké problémy má hlavne s dochádzkou hráčov na tréningy, ale aj na majstrovské zápasy. MŠK je v prvom rade mládežnícky klub, pravda, chlapci nie sú na takej kvalitatívnej úrovni, aby sa neskôr realizovali aj v kvalitnejších seniorských súťažiach. Problémom je dochádzka na tréningy, a teda trpí aj tréningový proces, ktorý nespĺňa kritéria regionálnych súťaží.

Petržalka bola niekedy eldorádom futbalových ihrísk, mala ich jedenásť, teraz sú tam len dve skutočne vyhovujúce...

Niekedy bola Petržalka centrom mládeže. Dve ihriská sú skutočne veľmi málo, za takejto situácie je aj úspechom, že FC hrá II. ligu a MŠK V. ligu. A treba tiež zobrať do úvahy, že keby nemali tieto dve ihriská s umelou trávou, tak by v týchto kluboch v podstate nefungoval žiadny tréningový proces. Žiaľ, v minulosti ľudia na miestnej štátnej správe, alebo v niekdajšej Artmedii v tomto smere neurobili nič preto, aby sa zlikvidované ihriská nahradili novými.

Michal Salenka:

Zdroj: Milina Strihovská

V Petržalke bývate už viac ako štvrťstoročie, čo sa vám na nej páči a čo treba zlepšiť?

Bývam v jej peknej časti, ale keď sme sa na Ševčenkovu ulicu nasťahovali, okrem domu a nejakých chodníkov tam nič nebolo. Začiatky teda boli ťažké, chodili sme ďaleko nakupovať, postupne sa však z Dvorov III. stala pekná časť a rovnako aj z celej Petržalky. Chorvátske rameno vtedy bolo vyschnuté a plné rôzneho stavebného materiálu. V súčasnosti je oázou dobrého relaxu a prechádzky. Je dobré, že má Petržalka aj Zimný štadión, plaváreň, ale veľmi by sa jej okrem futbalového štadióna zišla viacúčelová hala pre kolektívne športy, ako sú basketbal, hádzaná, volejbal, ale aj atletika. A ako obyvateľ najväčšej mestskej časti stále čakám na výstavbu električkovej trate, a to nielen na koniec Petržalky.

Milan Valko

ROZHOVOR: Šéf mestskej polície Marek Gajdoš: S kolegami sme si povedali, že raz určite príde deň, keď sa Gorila objaví na verejnosti

Bývalý šéf tímu Gorila a v súčasnosti náčelník mestskej polície v Bratislave Marek Gajdoš hovorí, že od začiatku si s kolegami mysleli, že raz príde deň, keď sa aj zvuk Gorily zverejní. Okrem témy Gorily nás zaujímalo, akí ľudia u nich chcú pracovať a či je spokojný ako šéf mestskej polície a kde rád v Bratislave relaxuje.

Páčil sa vám článok?