Defenzívny stredopoliar Kristián Kolčák: Nechcel som iba trénovať

12.10.2019
Kristián Kolčák

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Futbalistom FC Petržalka sa po sľubnom rozbehu do nového ročníka II. ligy menej darí. Strácajú body doma i vonku, preto vedenie klubu v minulom mesiaci vystužilo zadné rady dvomi skúsenými hráčmi.

Na pravý breh Dunaja prišli 32-ročný brankár Ľuboš Kamenár a 29-ročný defenzívny stredopoliar Kristián Kolčák, ktorý debutoval v najvyššej domácej súťaži v sedemnástich rokoch, 18. júla 2007 v drese Slovana proti Dubnici. S druhým menovaným, s odchovancom Interu, v minulosti hráčom Slovana, Ružomberka, Aktobe či naposledy Haladás Szombathely, sme sa po zápase FC Petržalka – Liptovský Mikuláš (4:3) porozprávali.

Ako ste sa dostali do FC Petržalka?
S funkcionármi z klubu som bol v kontakte od začiatku augusta. Mám pred 30-kou, pôvodne som mal v pláne ešte skúsiť zahraničie, mal som niečo rozpracované. Lenže prestupové obdobie bolo turbulentné a dopadlo to tak, že som prišiel do Petržalky. Dostal som šancu stabilne hrávať, čo si veľmi vážim. Nechcel som iba trénovať a udržiavať sa vo forme. Robil som to celé leto v béčku Slovana.

FC Petržalka po troch prehrách v rade veľmi potreboval vyhrať nad Liptákmi, nakoniec sa vám to podarilo po veľmi dramatickom priebehu.                                                                                                                                                V súboji tabuľkových susedov bol to pre nás šesťbodový zápas. Som rád, že sme napokon v divokom stretnutí vyhrali. Viedli sme 2:0, 3:1, súper však po našich chybách vyrovnal na 3:3. Našťastie, v mužstve máme výborného strelca Laciho Almásiho, ktorý dá gól vždy vtedy, keď to najviac potrebujeme.

V tomto zápase brankár Frederich Valach utrpel veľmi nepríjemné zranenie hlavy, zlomeninu nosa, lícnej kosti a vraj mu hrozí až niekoľkomesačná pauza...                                                                                                                     Jeho stret s kapitánom Liptákom Dušanom Kucharčíkom dopadol pre nášho brankára veľmi zle. Bol to zrejme nešťastný okamih, Valach podstúpil operáciu a všetci v mužstve mu držíme palce, aby sa čo najskôr vrátil medzi nás.

Čo si sľubujete od pôsobenia v FC Petržalka?
Klub pomohol mne, ja sa mu teda zo všetkých síl dobrými a ustálenými výkonmi vynasnažím pomôcť k vyšším priečkam v tabuľke. Dlhšie som nehral, takže prvé zápasy boli pre mňa ťažšie, ale verím, že s podporou fanúšikov a dobrého kolektívu sa rýchlo zaradím medzi jeho stabilných hráčov. Napokon, v Petržalke som vyrastal, takže aj z tohto dôvodu som rád, že som v tomto klube zakotvil.

Ako ste sa stihli etablovať v novom prostredí?
Veľmi rýchlo, lebo s viacerými súčasnými spoluhráčmi sa poznám, alebo som s nimi v minulosti hrával. Všetko je teda v poriadku, v Petržalke som našiel mladý, zdravý a ambiciózny kolektív.

Od začiatku tohto ročníka FC s výnimkou súboja proti Slovanu B v každom doterajšom zápase do 11. kola dostal vždy minimálne aspoň jeden gól. Čo treba zmeniť, aby inkasovaných gólov ubudlo?
V tréningu dosť pracujeme na odstraňovaní nedostatkov v obrannej fáze. Musíme medzi sebou v určitých situáciách viac komunikovať a byť maximálne koncentrovaní po celý zápas. Verím, že v ďalších zápasoch si už držíme čisté konto.

Aký dojem na vás urobila II. liga?
Je to ťažká, náročná a dosť vyrovnaná súťaž, nikto v nej nie je nejaký outsider. Každý zápas stojí veľa síl, lebo je to behavá liga, má dobrú úroveň. V súčasnosti v nej tvrdia muziku bývalí ligisti Dubnica a Banská Bystrica. Verím, že v ďalšom ročníku sa už aj FC Petržalka popasuje o postup, aby v najvyššej súťaži po rokoch bolo bratislavské derby.


Milan Valko

Páčil sa vám článok?