VIDEO: V baráži o Európsku ligu ŠK Slovan Bratislava uspel - napriek prehre 2:3 s PAOK Solún postúpil do skupinovej fázy!

29.8.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Futbalisti Slovana Bratislava si po piatich rokoch opäť zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Rozhodla o tom ich štvrtková prehra v odvete play off EL na ihrisku PAOK Solún 2:3, ktorá však Slovanu po triumfe 1:0 v prvom zápase zabezpečila postup ďalej.

Na štadióne Toumba otvoril skóre v 38. minúte Jurij Medveděv, domáci hneď po prestávke otočili výsledok po góloch Dimitrisa Limniosa a Karola Šwiderského. Na 2:2 upravil v 62. minúte Vernon De Marco, posledné slovo mal v 87. minúte Dimitris Giannoulis, ale na postupe Slovana to už nič nezmenilo. Slovan si v skupinovej fáze EL zahrá po tretí raz. V auguste 2011 do nej postúpil cez AS Rím po triumfe 1:0 doma a remíze 1:1 vonku. V sezóne 2013/2014 sa "belasí" do skupiny dostali ako zdolaný tím v play off Ligy majstrov, keď im v ňom vystavil stop bieloruský šampión BATE Borisov (1:1 doma a 0:3 vonku). Mená svojich súperov sa Slovan dozvie v piatok o 13.00 h v Monaku, keď je na programe žreb. Prvé zápasy v skupinách sa odohrajú vo štvrtok 19. septembra.

Slovanu nemohol v odvete pomôcť pre kartový trest Marin Ljubičič a v zostave nefiguroval ani Alexandar Čavrič, ktorého trápilo zranenie. PAOK začal aktívne, mohutne podporovaný hlasitým kotlom fanúšikov. V siedmej minúte mal aj prvú veľkú šancu, keď Pelkas po rohovom kope posadil loptu na hlavu Akpoma, Greif ju s námahou vytlačil nad bránku. Domáci mali v prvom polčase veľkú prevahu, Slovan sa dopredu dostával sporadicky, ale obrana "belasých" stála na pevných nohách. O dianí na ihrisku hovorili aj štatistické údaje, Slovan musel do 20. minúty čeliť až siedmym rohovým kopom PAOK-u. V 35. minúte mali Solúnčania ďalšiu dobrú možnosť, keď z priameho kopu z 20 metrov napálil loptu Douglas Augusto tesne vedľa brány. V 38. prišiel šok pre domácich, keď sa obranca Jurij Medveděv odhodlal k strele spoza šestnástky a aj vďaka jemnému teču skončila za chrbtom Alexandrosa Paschalakisa - 0:1.

Tréner domácich Abel Ferreira zareagoval po prestávke striedaním, namiesto Dimitrisa Pelkasa poslal do útoku Karola Šwiderského. PAOK túžil čo najskôr vyrovnať a to sa mu aj podarilo v 49. minúte. Centrovaná lopta do šestnástky si našla Dimitrisa Limniosa a ten sa presadil pred De Marcom - 1:1. Domáci zacítili nádej a už o pár sekúnd ich striedajúci Šwiderski poslal do vedenia. Slovan mal veľkú šancu v 61. minúte, keď po rýchlom brejku skončila strela Holmana na brániacom Crespovi. Z následného rohového kopu však Vernon De Marco opäť umlčal štadión Toumba, keď poslal loptu za Paschalakisa po druhý raz - 2:2.

V 67. minúte mohol o všetkom definitívne rozhodnúť Božikov, no lopta z jeho hlavy po priamom kope Holmana skončila na pravej žrdi. Tréner PAOK-u predtým na ihrisko poslal Josipa Mišiča, slovenský reprezentant Miroslav Stoch tak zostal do konca zápasu na striedačke. Spolu s ostatnými spoluhráčmi sledoval skvelý zákrok Greifa po strele Mišiča a potom aj ďalšie šance domácich. Slovan odolával záverečnému náporu gréckeho majstra, no v 87. minúte napriahol Dimitris Giannoulis a poslal PAOK do vedenia. Záver však už zverenci Jána Kozáka ml. zvládli a po zápase sa mohli tešiť z vytúženého postupu do skupinovej fázy.

 PAOK Solún - Slovan Bratislava 3:2 (0:1)
      Góly: 49. Limnios, 50. Šwiderski, 87. Giannoulis - 38. Medveděv, 62. De Marco. Rozhodovali: Ekberg - Culum, Hallberg (všetci Švéd.), ŽK: Limnios, Varela - De Marco, de Kamps, Greif, Medveděv
      PAOK: Paschalakis – Soares, Varela, Crespo, Giannoulis – Limnios, Esiti (64. Mišič), Kaddouri (31. Douglas Augusto), Biseswar – Akpom, Pelkas (46. Šwiderski)
      Slovan: Greif – Medveděv, Abena, Božikov, De Marco – Bajrič, De Kamps – Holman (88. Ratao), Rabiu (68. Nono), Moha (77. Suchockij) – Šporar

Tréner futbalistov Slovana Bratislava Ján Kozák mladší sa zrejme definitívne stane šéfom lavičky "belasých". Napriek deviatim triumfom v sérii mal pred uplynulým ligovým zápasom proti Žiline (1:1) i odvete play off Európskej ligy UEFA 2019/2020 na pôde PAOK Solún (2:3) status dočasného kormidelníka. Žezlo prevzal pred zápasom 2. predkola EL od Vladimíra Radenkoviča. Kozák po postupe do skupinovej fázy EL, ktorý jeho zverenci vybojovali na horúcej gréckej pôde priznal, že jeho vymenovanie do funkcie je na spadnutie. Tréner slovenského majstra si do skupinovej fázy zaželal Manchester United a vyjadril nádej, že hráči Slovana sa ešte budú zlepšovať.  Bývalého reprezentanta SR po postupe nezaujímal výsledok, hoci to pre neho bola prvá prehra, odkedy prevzal mužstvo. "My sme na dvojzápas s PAOK-om zmenili taktiku a prinieslo to ovocie," uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii.

Slovan vstúpil do zápasu opatrne, bol pod tlakom, ale po góle Jurija Medveděva v 38. minúte zavládla na lavičke veľká radosť. Druhý polčas však začali domáci bravúrne a rýchlo otočili výsledok. Napokon však Slovan vyrovnal a hoci v závere ešte raz inkasoval, postup si nenechal vziať. "Prvý polčas sa vyvíjal výborne, vedeli sme, že Šporar s Mohom to budú mať vpredu ťažké. Dali sme krásny gól, v druhom polčase som hráčov upozorňoval na prvých dvadsať minút. Dostali sme facku, ale otriasli sme sa a zvládli sme to," dodal Kozák.

Kouč Slovana hráčov pochválil najmä za nasadenie: "Každý hráč sa snažil a každý podal stopercentný výkon." Aj preto, že sa mu z hráčov podarilo vyžmýkať maximum, zrejme dostane definitívnu ponuku na prevzatie mužstva. Naznačil to sám: "Uplynulé dva zápasy rezervy som už neviedol ja, takže myslím si, že už definitívne sedím len na jednej stoličke."
      Po vypadnutí "belasých" s čiernohorskou Sutjeskou Nikšič v prvom predkole Ligy majstrov Slovanu veril iba málokto. Po príchode Kozáka sa však veľa vecí zmenilo. "Komunikácia s hráčmi, navodenie atmosféry a zvýšenie sebavedomia. Na tomto som pracoval. Navyše sa pridala dobrá práca od hráčov. Nastavili sme nejaké pravidlá a myslím, že to funguje. Ale som presvedčený, že mužstvo má ešte na viac a musíme sa zlepšovať."


      Hráči Slovana tak budú netrpezlivo čakať na piatkový žreb, ktorý im do skupiny môže priniesť zvučných súperov. Kozák pred ním vyslovil aj svoje želanie: "Chcel by som Manchester United."

(TASR)

Páčil sa vám článok?