Do nedeľného behu Devín - Bratislava sa zatiaľ prihlásilo viac ako 6 600 bežcov

10.4.2019
Beh Devín - Bratislava

Zdroj: tasr

Páčil sa vám článok?

Do 72. ročníka behu Devín - Bratislava, ktorý sa bude konať v nedeľu 14. apríla, sa zatiaľ prihlásilo 6 603 bežcov, čo je asi o 400 bežcov viac ako minulý rok. Uviedol to riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STARZ) hlavného mesta Peter Vojtko. Očakáva, že počet prihlásených presiahne hranicu 7 000 bežcov.

Beh Devín - Bratislava je zároveň najstarším atletickým podujatím na našom území. "Mám veľký rešpekt a úctu k histórii tohto podujatia. Je perfektné, že sa nám ho podarilo zachovať a že sa každoročne teší väčšiemu a väčšiemu počtu bežcov. Verím, že aj tento 72. ročník prinesie do bratislavských ulíc množstvo adrenalínu, pozitívnej energie a že si ho naplno užijú okrem bežcov aj fanúšikovia a podporovatelia behu," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo na stredajšej tlačovej konferencii.

Miesto štartu a cieľa behu zostáva podľa Vojtka zachované. "Hlavné preteky štartujú z parkoviska pod hradom Devín. Malý Devín štartuje spod mosta Lafranconi. Cieľ je spoločný, na Vajanského nábreží v blízkosti Propelera," uviedol s tým, že hlavná trať má dĺžku 11 625 metrov a trať malý Devín je dlhá 2 800 metrov.
Slávnostné odovzdávanie cien po skončení behu sa bude konať na Hviezdoslavovom námestí, kde bude pripravený aj sprievodný program. Každý bežec dostane podľa Vojtka originálnu účastnícku medailu a víťazi v hlavných kategóriách - muži a ženy - získajú peňažné ceny. V jednotlivých kategóriách získajú víťazi vecné ceny v podobe športových potrieb a pomôcok.

Občerstvenie pre bežcov

Organizátori podujatia zabezpečia na trati aj občerstvovacie stanice. "Prvá je zhruba po 3,5 kilometri pri kameňolome, kde si bežci môžu zobrať balenú vodu vo fľašiach. V blízkosti Riviéry je ďalšia občerstvovacia stanica, kde je rozlievaná voda," priblížil riaditeľ STARZ.
Vojtko avizoval, že v priestore štartu aj pri občerstvovacích staniciach bude dostatočný počet odpadových nádob. "Po skončení pretekov sa z priestoru štartu vyberie likvidačná skupina, ktorá bude postupne smerom do cieľa čistiť trať od možných zahodených fliaš alebo plastových pohárikov," uviedol s tým, že tento rok sa pri organizácii sústredili viac na to, aby bola celá trať v krátkom čase po pretekoch vyčistená.
Na národnom behu sa zúčastnia bežci zo 47 krajín. Najstarší prihlásený bežec má 77 rokov a najmladší päť. Ako avizoval Vojtko, prihlásení sú aj obaja víťazi predchádzajúceho ročníka. Spolu s rekreačnými bežcami sa na podujatí pravidelne zúčastňujú aj významní atléti.

Pozor na dopravné obmedzenia

Podľa primátora Matúša Valla sa chce hlavné mesto usilovať o to, aby bol šport jeho veľkou témou. "Začíname rozpracovávať stratégiu, ktorá bude hovoriť o tom, ako podporovať najmä amatérsky šport. Športovanie Bratislavčaniek a Bratislavčanov je dôležitou súčasťou toho, ako chceme zlepšiť mesto," doplnil Vallo.
"Národný beh Devín - Bratislava je vzorom zabezpečenia pre všetky ostatné športové podujatia na Slovensku aj vďaka spolupráci s bezpečnostným manažérom, políciou a ďalšími bezpečnostnými zložkami," uviedol hlavný usporiadateľ podujatia Miloš Zágoršek.
Organizátori tiež upozornili, že vodiči musia v nedeľu rátať s dopravnými obmedzeniami. Podľa Vojtka budú väčšinou v trvaní maximálne tri hodiny.

(TASR)

Páčil sa vám článok?