Futbalisti Interu sa chcú v tomto roku vrátiť do Bratislavy

7.3.2019
Inter

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Päť víťazstiev, jedna remíza a tri prehry. Okrem toho tri odchody a štyri nové tváre v šatni. To je základná charakteristika zimnej prípravy futbalistov Interu Bratislava, ktorí po jesennej časti II. ligy skončili na desiatom mieste, s päťbodovým náskokom pred zónou zostupu.

,,Ťažkú cestu, ktorú prekonávame trvá už desať rokov. Stále sme nedosiahli ten cieľ, ktorý máme stanovený časom sa vrátiť do najvyššej súťaže. Samozrejme, pred sebou okrem športových cieľov máme jeden mimoriadne náročný – vyriešiť našu budúcnosť so štadiónom, aby sme mohli hrávať naše majstrovské zápasy znova v Bratislave. Toto je úloha, ktorú sa pokúsime v tomto roku nejakým spôsobom vyriešiť. V každom prípade bol by to pozitívny impulz pre bratislavského diváka. Návštevy na našich majstrovských zápasoch v Stupave neuspokojujú ani naše predstavy. Na všetkých úrovniach treba vytvoriť opäť v Bratislave konkurenčné férové prostredie, aby divák z hlavného mesta mohol chodiť každý víkend na zápasy najvyšších súťaží. Veríme, že s takými inštitúciami, ako je magistrát hlavného mesta Bratislavy, či Bratislavský samosprávny kraj (BSK) nájdeme spoločnú reč,“ povedal na úvod dnešnej tlačovej besedy prezident FK Inter Jozef Barmoš.

Jozef Barmoš:

Zdroj: Milina Strihovská

​O športových cieľoch mužstva v jarnej časti hovoril generálny manažér  Ľubomír Talda. ,,Zimnú prestávku sme využili na kvalitnú prípravu, aby sme na trávnikoch prezentovali dobrým futbalom. Dôležitým momentom bola zmena v realizačnom tíme, kde asistenta trénera Richarda Slezáka nahradil Juraj Ančic z AS Trenčín. Myslím si, že celý realizačný tím si veľmi dobre sadol a pracuje na dobrej úrovni. V hráčskom kádri nastali určité zmeny,  získali sme štyroch dobrých futbalistov. Ešte by sme ho chceli doplniť na poste brankára a mal by prísť aj ďalší mladý Belgičan. Musíme premýšľať aj v súlade s infraštruktúrou. V prípade postupu by sme nevedeli, kde odohrať Fortuna ligu. Strategicky musíme vyriešiť návrat do Bratislavy a mať štadión spĺňajúci predurčené kritériá. Športový tím stále budujeme a reálne to vidíme tak, že sa chceme pohybovať v strede tabuľky.“

Ľubomír Talda:

Zdroj: Milina Strihovská

​O zimnej príprave hovoril tréner Miroslav Jantek.  Podľa jeho názoru prebehla v štandardnom režime, dva mesiace tvrdej práce hodnotí pozitívne. Niektoré prípravné stretnutia Interu dopadli lepšie, iné horšie, v prvom rade však tréneri chceli vidieť nových adeptov v plnom zaťažení. Veľký dôraz kládli hlavne na kondičnú stránku, ktorá je v tomto období veľmi dôležitá. Zo stabilných hráčov nikto neodišiel, z nových má Charni Ekangamene veľký potenciál v strede poľa. Bruno Bilič sa dobre ukazuje v defenzíve,  obranu vystužil aj Emil Haladej a Ronald Takács z MTK Budapešť môže byť tiež dobrou posilou.

Najväčšie CV spomedzi nových tvárí má Charni Ekangamene, ktorý v akadémii Manchestru United strávil štyri roky. V klube rekordného 20-násobného anglického majstra sa stretol s legendárnym manažérom Sirom Alexom Fergusonom a so svetovými hráčmi na čele s Cristianom Ronaldom, ale aj s Berbatovom, Andersonom, Evrom či Nanim.

Jozefa Barmoša sme sa opýtali, kedy sa Inter, ktorý patrí do Bratislavy, vráti do hlavného mesta a čo mu bráni tomu, aby sa tak stalo? ,,Súčasná situácia je troška pozitívnejšia, lebo pribudol Národný futbalový štadión (NFŠ). Samozrejme, záleží od toho, kto ho bude spravovať, aby sme vedeli s kým treba rokovať. Máme záujem dostať informáciu, za akých okolností a podmienok sa dá pôsobiť na NFŠ. Vhodnejším riešením by zrejme bolo keby sme získali trvalé sídlo klubu na dlhšie obdobie.  O tomto našom probléme vedia zodpovedné politické autority mesta Bratislavy. Uvidíme, či sa nám tento problém so štadiónom v priebehu tohto roka podarí vyriešiť k spokojnosti. Bratislava má stále obrovský deficit štadiónov, keď zmizlo azda až 45 futbalových ihrísk. Pomaly sa už nedá kde trénovať a iba NFŠ spĺňa infraštrukturálne podmienky podľa SFZ. Jeden štadión pre Bratislavu je málo. FC Petržalka spolu s BFZ a BSK takisto chce spoločnými silami vybudovať nový štadión v najväčšej mestskej časti na Slovensku. Pokiaľ by naša situácia nebola vyriešená, radi by sme boli súčasťou  tohto projektu, takže rozohraných je viac možností.“

Inter sa neplánuje a ani nemôže vrátiť na Pasienky, kde dlhé roky pôsobil, lebo do dvoch rokov by mal byť zbúraný hlavný štadión!     

Milan Valko

Páčil sa vám článok?