FOTO a VIDEO: Na nový futbalový štadión sa čakalo desať rokov - slovanisti v nedeľu opäť zaplnia Tehelné pole!

28.2.2019

Zdroj: FB Slovanisti za Tehelné pole

Páčil sa vám článok?

Už je to isté - v nedeľu 3. marca 2019 sa na novom Národnom futbalovom štadióne uskutoční prvý oficiálny zápas, ktorého aktérmi budú ŠK Slovan Bratislava a úradujúci majster SR - FC Spartak Trnava. Derby bude sledovať 22-tisíc ľudí priamo na Tehelnom poli a v priamom prenose RTVS ho uvidia aj diváci na celom Slovensku. Na ktoré slávne časy môžu belasí nadviazať?

"Na Tehelné pole som začal chodiť v roku 1975 s otcom, ktorý ma zobral aj na zápas medzi Interom a Slovanom, kde sa rozhodovalo práve medzi týmito dvoma bratislavskými klubmi o titule majstra Československa. Vtedy to vyhrali slovanisti a práve oni sa následne stali jadrom federálnej reprezentácie, ktorá v roku 1976 vybojovala v Belehrade pre ČSSR titul majstrov Európy," pustil sa do rozprávania 48-ročný fanúšik Roman.

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Z Centrálneho trhoviska až ku Novej dobe, kde sa nachádzal futbalový štadión Tehelné pole, kedysi chodili takto plné a ľuďmi doslova ovešané električky...  

Zdroj: FB Slovanisti za Tehelné pole

​Väčšina štadióna bola v dávnej minulosti na státie, a tak sa na tribúnach tlačili každý víkend tisícky ľudí. Traduje sa, že najviac divákov na Tehelné pole prišlo v roku 1968, kedy tu odohralo ČSSR pamätný zápas s Brazíliou, v ktorom strelil nedávno zosnulý Jozef Adamec tri góly a tlieskalo mu 60-tisíc divákov. 

Zápas s Brazíliou bol hlavnou inšpiráciou aj pre slovenskú filmovú veselohru Skalní v ofsajde, ktorú však nakrútili v roku 1960:  

"Brankár Alexander Vencel, bratia Ján a Jozef Čapkovičovci, Marián Masný či Ján Švehlík - to boli v detstve moje futbalové vzory, pre ktoré som sa v roku 1978 prihlásil na výber do futbalového oddielu Slovan CHZJD Bratislava. Napokon som hrával za žiakov ČH Bratislava, kde bol mojím trénerom jeden z prvých slovenských legionárov - Božin Laskov pôvodom z Bulharska. Ale ako fanúšik som na Tehelné pole chodieval aj naďalej, hoci sa môj otec kvôli práci presťahoval do Trnavy," pokračuje muž, ktorý zažil so Slovanom pád z federálnej ligy do najvyššej slovenskej súťaže, ale aj jeho návrat v roku 1989 do I. ligy, kde vtedy hrával druhý bratislavský klub Inter ZŤS, ktorý vznikol spojením žlotočiernych susedov z Pasienkov s Petržalkou.

Zdroj: FB Slovanisti za Tehelné pole

​"Chodil som povzbudzovať aj československú reprezentáciu, ktorá aj v Bratislave bojovala o postup do MS 1990 do Talianska napríklad v bezgólovom zápase s Belgickom, kam sa napokon v kvalifikačnej skupine dostala cez rovnako silné Portugalsko. Ale najpamätnejšie chvíle som na Tehelnom poli zažíval v roku 1992, kedy ŠK Slovan Bratislava získal federálny titul. V tej sezóne som zažil slávne víťazstvo nad Slaviou Praha 3:2, keď sa hetrikom blysol Peter Dubovský, hanebnú prehru 0:3 so Spartou Praha, kde sme sa už videli byť majstrami, ale museli sme si počkať až na posledný zápas sezóny proti Vítkoviciam, ktorý sa odohral pred diváckou návštevou 41-tisíc divákov a slovanisti s prehľadom zvíťazili. Majstrovskú trofej sme už s nimi oslavovali priamo na trávnatej ploche," hovorí skalný futbalový fanúšik, ktorý nebude chýbať ani v nedeľu 3.3. na ligovom zápase medzi ŠK Slovanom a Spartakom Trnava. 

"Na starom Tehelnom poli sme s kamarátmi najčastejšie stáli a neskôr sedávali za bránkou vedľa svetelnej tabule, ale keďže nový Národný futbalový štadión otočili o 90 stupňov, tak teraz sa na týchto miestach nachádza nová tribúna. Ale aspoň teraz budeme mať lepší výhľad na ihrisko. Určite si každý, kto kedysi chodieval na Tehelné pole, spomenie, ako ďaleko boli bránky či striedačky od tribún a teraz budeme hráčom doslova dýchať na chrbát. Nikto nepochybuje o tom, že sa Slovanu podarí v tejto sezóne získať majstrovský titul, pričom ideálne by to bolo bez prehry počas celej sezóny, aby sme mohli dôstojne a s hrdosťou osláviť 100. výročie založenia nášho milovaného klubu a 50 rokov od zisku Pohára víťazov pohárov z roku 1969, kde vo finále hráči Slovana porazil slávnu Barcelonu 3:2 a po návrate z Bazileja ich taxikári v Bratislave vozili zadarmo a fanúšikovia doslova nosili na rukách. Dodnes ľutujem, že nemám o pár rokov viac, a teda som nemohol tieto nezabudnuteľné chvíle zažiť na vlastnej koži," vraví starý slovanista.   

Futbalový štadión na Tehelnom poli sa po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 zapĺňal najmä pri medzinárodných zápasoch v európskych súťažiach, kde však Slovan často narážal na silných súperov zo zahraničia a končil v prvých kolách, ale nikdy si až takú veľkú hanbu neurobil a víťazstvá 2:1 s Dortmundom či Kaiserslauternom z prvej polovice 90-tych rokov si mnohí fanúšikovia belasých dodnes pamätajú rovnako ako mená hráčov, ako boli Vencel, Molnár, Glonek, Tittel, Chvíla, Stúpala, Krištofík, Dubovský, Varga, Timko, Pecko, Gostič, Maixner, ale miláčikmi tribún počas pôsobenia v Slovane boli aj Alžírčan Youssef Haraoui, Argentínčan Fabio Nigro či Brazílčan Luis Fábio Gomes. 

K najčiernejším obdobiam klubu patrilo vypadnutie z najvyššej súťaže v roku 2004, keď ekonomickú krízu musel riešiť klub predajom svojich najlepších hráčov Róberta Vitteka a Stanislava Šestáka do zahraničia. V sezóne 2008/2009 sa Slovan po desiatich rokoch stal opäť slovenským majstrom a vtedy v ňom pôsobili hráči ako Dobrotka, Valachovič, Hanek, Petráš, Obžera, Kozák, Černák, Slovák, Halenár, Gaučo, Silvestre, Dosoudil či Masaryk. 

Zdroj: FB Slovanisti za Tehelné pole

​Kým pred rokom 1989 boli tribúny za bránkami určené na státie a celková kapacita štadióna na Tehelnom poli bola až 50-tisíc, tak neskôr sa namontovali sedadlá všade, čím kapacita poklesla asi na 30-tisíc miest, ale štadión sa opticky zaplnil aj pri návštevách okolo 20-tisíc divákov.  

Zdroj: FB Slovanisti za Tehelné pole

"V roku 2009 sa na Tehelnom poli odohrali posledné zápasy, potom sa klub presťahoval na neďaleké Pasienky, kde sme takisto zažili niekoľko domácich titulov aj účastí v európskych súťažiach, dokonca aj predkolá Ligy majstrov, ale každý pravý slovanista či už hráč, funkcionár alebo fanúšik vám potvrdí, že sa tam skrátka nikdy necítil byť doma," konštatuje Roman.

Posledné derby s Trnavou sa na Tehelnom poli odohralo v apríli 2009 a fanúšikovia Slovana vtedy zaplnili celú tzv. novú tribúnu.  

Zdroj: FB Slovanisti za Tehelné pole

Na začiatok v​ýstavby Národného futbalového štadióna v Bratislave sa dosť dlho čakalo. Premiér Robert Fico ho sľúbil slovenským futbalistom už v roku 2009 po ich postupe na MS 2010 do Juhoafrickej republiky, ale niekoľko rokov sa nič nedialo, hoci sa do kampane, rôznych akcií či protestov zapojilo množstvo fanúšikov aj bývalých hráčov Slovana ako napríklad v roku 2014 aj Argentínčan Fabio Nigro so svojou rodinou. 

O jeho búraní a prípadnej výstavbe sme písali ešte v roku 2012 napríklad aj my tu:

Píše sa rok 2019, futbalový Slovan je na čele ligy, v nedeľu sa vracia domov - na Tehelné pole, ktoré bude jeho novým domovom a zároveň by na ňom mala hrávať medzištátne zápasy slovenská reprezentácia.

Zdroj: Milina Strihovská

​V nedeľu by sa tribúny nového štadióna mali zaplniť - na zápas s Trnavou bolo predaných 22-tisíc vstupeniek.   

V súčasnom kádri belasých však pôsobia najmä zahraniční legionári a zo slovenských hráčov sa po odchode reprezentanta Kornela Salátu v ligových zápasoch pravidelne objavuje akurát brankár Dominik Greif, pričom naposledy v Nitre proti Šali na trávnik v druhom polčase vybehol aj David Strelec. Ambíciou bratislavského klubu pravdepodobne je nielen to, aby dominoval v domácej súťaži, ale presadzoval sa aj v európskych pohárových súťažiach, kde je predpoklad, že sa jeho domáci stánok naplní do posledného miestečka rovnako ako pri nedeľnom zápase s Trnavou. A snáď sa raz podarí návrat do najvyššej ligy aj aspoň jednému z dvojice FC Petržalka a FK Inter Bratislava, aby sa opäť v našom hlavnom meste mohlo hrať bratislavské derby!

Ako budú vyzerať vstupy na nový štadión? 

(ars)      

    

Páčil sa vám článok?