FC Petržalka vykročil na cestu profesionalizmu

3.2.2019
0
FC Petržalka

Zdroj: FC Petržalka

Páčil sa vám článok?

Futbalisti FC Petržalka sa od 14. januára pripravujú na jarnú časť II. ligy. Celú zimnú prípravu absolvujú v domácich podmienkach. Na prvom tréningu sme sa na vlastné oči presvedčili, že v kádri aktuálne šiesteho mužstva došlo k dosť veľkým zmenám.

Stopér Ladislav Szöcs prišiel z MFK Skalica, ďalší obranca Denis Horník zo Spartak Trnava, stredopoliar Peter Nagy z Dunajskej Stredy a útočník Jakub Kosorín z FK Hodonín. ,,Sú to všetko kvalitní hráči. Kosorín bol kedysi obrovský talent slovenského futbalu. Počas rozhovorov s ním som mal pocit, že sa ešte nechce vzdať svojho sna. Má iba 23 rokov a takmer 80 ligových štartov za Senicu. Lákalo ho prísť do Petržalky, chceli by sme ním posilniť krídelný priestor. Szöcs je jeden z najlepších druholigových stopérov. Horník je posila do stredu obrany alebo na jej pravú stranu a s defenzívnym záložníkom Nagyom máme plány na pozícii šestky," vraví generálny manažér FC Petržalka Andrej Kalina. Mimochodom, Kosorín pred rokmi absolvoval týždennú skúšku v akadémii úradujúceho anglického majstra Manchestru City.

Odchody prevažujú nad príchodmi. Michal Petrovič a Michal Maco posilnili Most pri Bratislave, Milan Valašik Dunajskú Lužnú, Matúš Hitka ViOn Zlaté Moravce, František Hečko a Martin Privrel si to namierili do Rakúska, František Lády si hľadá nový klub, s Petrom Petrášom sa Petržalka dohodla na ukončení spolupráce a Alex Iván rokuje so Sereďou. Pokiaľ by odišiel, tak sa FC obzrie po ďalšom krídelníkovi. ,,Z týchto hráčov pravidelne hrávali iba Petráš, Privrel a občas aj Lády. Na ich miesta prišli futbalisti, ktorých sme dlhodobo sledovali, verím, že ako väčšinou, aj pri ich angažovaní budeme mať šťastnú ruku," pripomína A. Kalina.

Počas náročných tréningov hráči na regeneráciu využívajú šikovné ruky dlhoročného osvedčeného maséra Viliama Kálmana a petržalskú plaváreň. Klub od začiatku zimnej prípravy vykročil smerom k profesionalizmu. ,,Tréningy podvečer a hlavne v zimnom období, keď je rýchlo tma, môžu pôsobiť troška depresívne. Rozprávali sme s každým hráčom, či by im vyhovovali tréningy dopoludnia, študenti a pracujúci si to vybavili tak, aby všetko stihli. Bude to pre nich lepšie, lebo po tréningu si niektorí môžu ešte niečo navyše pridať. Hráčov s profesionálnou zmluvou však nemáme. Pravda, máme aj takých, ktorí sa venujú len futbalu, no ich zárobky nie sú dramatické. Máme v tíme študentov, Kavoň je školník, Kubo Nemec je kondičný tréner, Sopúch robí vo fitku, Košťál vo finančnej sfére," vraví ďalej A. Kalina.

FC Petržalka už odohral aj prvý prípravný zápas, keď na pôde fortunaligovej Senice prehral 2:3. V sobotu 26. januára FC doma zohral ďalší, tentoraz proti treťoligovému FC Púchov.  

(mv)

Páčil sa vám článok?