Tisíce eur pre športové kluby v Petržalke rozpútali vášnivú debatu

10.6.2018
0

Zdroj: FC Petržalka

Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci vlani na dotácie pre športové subjekty vyčlenili takmer 40-tisíc eur. Počet žiadostí bol však vyšší, než mohla táto suma pokryť. Petržalka preto tento rok zašla ďalej. Keďže doteraz sa všetky športové subjekty bez ohľadu na veľkosť ich členskej základne, náročnosť ich odvetvia alebo výkonnosť uchádzali o rovnaký balík financií, prišli poslanci s novým dotačným modelom pre deti a mládež vo veľkých športových kluboch.

 O prerozdelení týchto dotácií rozhodol jasne daný vzorec. Týka sa viac ako 1 300 detí a zohľadňujú sa v ňom napríklad počty mladých účastníkov na súťažiach, významnosť športového odvetvia, ale aj strednodobé ambície klubu.

„Som rád, že sa dobrá vec podarila a na základe rozhodnutia poslancov mestská časť vyčlení zo svojho rozpočtu 1,5 percenta z podielu na dani z príjmov fyzických osôb pre tento rok, čo je takmer 160-tisíc eur,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Mechanizmus sa týka petržalských detí a mládeže od 5 do 23 rokov, ktoré sú organizované vo veľkých športových kluboch kolektívnych aj individuálnych športov. Poslanci schválili dotácie pre FC Petržalka, Občianske združenie Hockey club Petržalka 2010, Školský športový klub B.S.C. Bratislava, Gymnastické centrum, Klub modernej gymnastiky Danubia, ŠK Juventa Bratislava, MŠK Iskra Petržalka, Športový klub polície Bratislava a OZ Rekreačný beh.

Pred hlasovaním o tom, koľko zo sumy dostane ten- ktorý klub sa na facebookovej stránke klubu FC Petržalka rozpútala vášnivá debata o spravodlivosti prerozdeľovacieho systému. „Koncom roka 2017 odhlasovali poslanci MČ Petržalka VZN o finančnej podpore veľkých klubov v oblasti športu. V tejto skupine sa nachádza aj náš klub FC Petržalka s viac ako 500 deťmi. Prvé odhlasované VZN malo byť historickým míľnikom v oblasti podpory športových klubov v Petržalke, ktorá je doteraz prakticky nulová v porovnaní s inými obcami na Slovensku. Športové kluby by mali byť podporované na základe vzorca, ktorý zohľadňuje najmä počet detí a kvalitu súťaží. Náš klub FC Petržalka s najväčšou mládežníckou základňou má logicky dostať aj najväčšiu sumu spomedzi všetkých športových klubov v Petržalke. Toto sa však niektorým poslancom nepáči,“ informovali na facebookovej stránke klubu jeho predstavitelia a boli pripravení vzdať sa z princípu dotácie, ak im bude znížená. Nepáčilo sa im totiž, že všetky kluby mali dostať dotáciu podľa vzorca, len ich klubu mala byť dotácia znížená.

„Aktuálne sa má medzi všetky veľké kluby rozdeliť 159 000 eur. FC Petržalka má z tejto sumy dostať 64 100 eur na 470 detí (136 eur na jedno dieťa). Zvyšných osem klubov má na 1 203 detí dostať 95 000 eur (79 eur na jedno dieťa). Druhý a tretí klub v poradí dostanú 17 100 eur a 16 200 eur. Ostatné kluby ešte menej. Niektorí poslanci si myslia, že by bolo spravodlivejšie, keby sa časť peňazí pre FC Petržalka rozdelila aj pre ostatné kluby, keďže nebolo hlavným zmyslom podporovať masívne iba jeden šport a iba jeden klub,“ vysvetlil v diskusii pohľad z druhej strany petržalský poslanec Ján Hrčka.

Petržalskí poslanci napokon odhlasovali pôvodný návrh.

(brn, sv)

Páčil sa vám článok?