Dostihy sú šport pre celé rodiny

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Závodisko Bratislava oslávilo tento rok dvadsaťročnicu od pravidelných nedeľňajších popoludní. Areál, ktorý sa stal známym nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku, Nemecku, Rakúsku či Poľsku síce vznikol o päť rokov skôr, ale v prvých sezónach išlo skôr o jednorazové podujatia.

Tohtoročný program tvorilo 25 dostihových dní, z ktorých sa osemnásť uskutočnilo v Bratislave, zvyšok v Novom Tekove, Šuranoch a Senici. Hlavnými ťahákmi bolo päť klasických dostihov: Jarná cena kobýl, Veľká jarná cena, Slovenské cvalové derby, OAKS a Saint Leger.

Závodisko pripravuje v každej sezóne niekoľko noviniek, v tejto napríklad vybudovali novú tribúnu, ktorá vyšla na 1,5 milióna Sk. Zaviedol sa internet, automatický totalizátor. ,,Dostihy sú športom pre celú rodinu, preto by sme chceli na dostihy pritiahnuť nielen samotných zvedavcov a tipujúcich, ale aj ich rodinných príslušníkov,” vyzdvihol riaditeľ závodiska Marián Šurda, ktorému sa v posledných rokoch podarilo do Bratislavy dotiahnuť takých džokejov, akými boli a sú Lester Piggott, Peter Schierger, John Ried, Pat Eddery a ďalší.

Tohtoročným vrcholom bola návšteva Íra Michaela Kinana na 6. slovenskom cvalovom derby. Jeho príchodu predchádzala zaujímavá príhoda z Rakúska. Keďže lietadlo s Kinanem pristálo o niečo neskôr, šofér, ktorý ho viezol do Bratislavy, išiel rýchlejšie, ako dovoľujú rakúske predpisy. Samozrejme, policajti rýchlosť merali a milý šofér musel zaplatiť 1000 šilingov pokuty... Kinane sa však odvďačil naozaj gentlemansky, zo šiestich koní, ktoré osedlal, s piatimi vyhral!

Kto má chuť pozrieť si v tejto sezóne predposledné dostihové popoludnie v Bratislave s Tatranskou cenou, ten má šancu 4. októbra. Potom bude nasledovať až popoludnie v Topoľčiankach (18. októbra) a bratislavská derniéra s Cenou vytrvalcov a Odvetnou cenou (25. októbra).

Michal Minďáš

Páčil sa vám článok?