Supermaratón sa blíži, pobeží sa cez Bratislavu

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rok pred tým, ako supermaratón Viedeň - Budapešť dosiahne vek dospelosti, po prvý raz vo svojej histórii zavíta aj na Slovensko: etapovým mestom 17. ročníka bude aj Bratislava.

Supermaratón odštartuje 19. októbra vo viedemskom Pratri, pri Ernst-Happel Stadione, kam dovezú účastníkov tradične zo šopronského zrazu. V prvý deň absolvujú vytrvalci 98,8 km, účastníci potom prenocujú v našom hlavnom meste a odtiaľ sa vydajú na druhý úsek, ktorého dĺžka je presných 100 km. Na slovenskom úseku povedie trasa cez Most Apollo smerom na Dobrohošť, Vojku, Bodíky, Gabčíkovo, Palkovičovo a hraničný priechod Medveďovo a namáhavý druhý deň ukončia bežci v Győri. Na tretí deň absolvujú účastníci na trase Győr - Tata 60,5 km, štvrtý na úseku Tata - Budakeszi 59,2 km. V posledný deň je na programe polmaratón a po ňom konečne uvidia tí najstatočnejší cieľ v Budapešti.

Štartovať môžu jednotlivci i tímy, súčasťou podujatia je aj štafetový beh, na ktorom sa zúčastnia mužské a ženské tímy v zložení 4+1. Každý člen absolvuje priblížne rovnako dlhé denné úseky za daných podmienok. Vekové kategórie sa určia podľa celkového veku členov tímu, v mládežníckej musí mať každý člen pod 20 rokov. Uzávierka prihlášok bola 30. septembra.

Zaujímavé sú aj prémie 17. Samsung Supermaratónu Viedeň - Bratislava - Budapešť: na absolútnych víťazov ženskej a mužskej kategórie jednotlivcov i štafetového behu čakajú odmeny v hodnote 1,5 milióna fórintov (vyše 250-tisíc korún).

Napriek tomu, že podobná súťaž je veľmi náročná, v priebehu rokov si získala veľkú popularitu - účasť sa strojnásobila, počet družstiev z počiatočných 35 narástol na pol druha stoviek a medzičasom získali veľkú obľubu aj sprievodné akcie - medzinárodná cyklistická túra, preteky na kolieskových korčuliach. O popularite supermaratónu svedčí, že si získava aj známe osobnosti - tohto roku pobežia opäť aj slávni maďarskí olympijskí víťazi a majstri sveta v rýchlostnej kanoistike, účasť avizovala aj jedna z najznámejších herečiek, ale i osobnosti z televíznej obrazovky. Zo Slovenska sa chystajú štafety niekoľkých vysokých škôl, ale aj niektorí bežeckí reprezentanti. Chýbať medzi nimi by nemal ani Miroslav Vanko.

Páčil sa vám článok?