Daviscupová reprezentácia začína novú éru, premiéru má doma s Belgickom

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ani Kučera, ani Beck, zostal len Hrbatý! V nominácii slovenských tenistov na barážový duel o účasť vo Svetovej skupine Davisovho pohára proti Belgicku už nenájdete dve bývalé opory úspešného družstva. Karol Kučera sa rozlúčil s aktívnou kariérou a hráva už iba pre zábavu, Karol Beck si zase odpykáva trest za doping.

Na stretnutie, ktoré sa hrá 22.-24. septembra v Sibamac aréne NTC tak nehrajúci kapitán Miloš Mečíř nominoval jediného z troch slovenských mušketierov Dominika Hrbatého (28. v rebríčku Entry), a okrem neho pomerne neznáme mená Iva Kleca (198.), Lukáša Lacka (208) a Michala Mertiňáka (306). Už o necelých 24 hodín však bolo všetko iné. Medzinárodná tenisová federácia totiž neschválila Iva Kleca do nominácie a zdôvodnila to tým, že Klec je štátnym príslušníkom Nemecka aj Slovenska, no na začiatku roka nepožiadal o povolenie hrať za Slovensko. „Mysleli sme, že tak urobil,“ reagoval generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Kedže sa tak nestalo, Klec nás môže reprezentovať až v budúcom roku. Miloš Mečíř po vyradení Kleca nominoval do zostavy Pavla Červenáka 332. v ATP).

„Najväčšie nádeje vkladáme už tradične do Dominika Hrbatého. Tentoraz však nemôžeme povedať, že na sto percent rátame s jeho bodmi. Súper je kvalitný a určite to nebudú ľahké zápasy,“ uviedol Miloš Mečíř a priblížil adeptov na miesto dvojky: „Lukáš Lacko hral štvorhru už v Čile a príjemne ma prekvapil. Michal Mertiňák má zase za sebou veľké turnaje, kde nazbieral určité skúseností.“ Otázka dvojhry sa však bude riešiť až tesne pred stretnutím. „Sú tam traja kandidáti, uvidíme na tréningoch, ako sa ktorý ukáže. Súčasne s tým je viac možností aj na štvorhru,“ prezradil Miloš Mečíř. Slovenskí mladíci sa môžu tešiť na zaujímavého sparringpartnera. Toho im totiž bude robiť aj Karol Kučera, ktorého Miloš Mečíř prehovoril, aby prišiel na zopár tréningov.

Belgičania síce nevzbudzujú hrôzu, ale určite majú svoju kvalitu. Proti novému slovenskému výberu sú považovaní za favoritov, štyria hráči súpera sú v prvej svetovej stovke, traja v štyridsiatke: Olivier Rochus (31.), Kristof Vliegen (35.), Xavier Malise (38.). Prví dvaja boli aj predbežnej nominácii, druhú dvojicu tvorili Norman a Elseneer. „Belgičania vedia hrať na tvrdých povrchoch, technicky sú dobrí, ich hra platí na Dominika Hrbatého,“ zhodnotil prednosti Belgičanov Miloš Mečíř. Igor Moška sa pochválil, že vstupenky na zápas sa predávali veľmi dobre. „Už vlani sme divákom pripravili tričká v štýle národných dresov a budeme v tom pokračovať aj teraz. Dúfame, že to pomôže vytvoriť rovnakú fantastickú atmosféru, aká bola počas vlaňajších pamätných duelov.“

Hrať sa bude na tvrdom povrchu zn. Premier, úvodné dvojhry sú na programe v piatok 22. septembra od 15.00 h, sobotňajšia štvorhra a záverečné nedeľňajšie dvojhry od 14.00 h.

Páčil sa vám článok?