Na Tehelnom poli musí Slovensko vyhrať nad Cyprom a s Českom nesmie zaváhať

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Cyprus a Česko. Dvaja súperi rozdielnej kvality. Kým prvý je pri všetkej úcte stále považovaný za európskeho trpaslíka, Česko patrí medzi absolútnu svetovú extratriedu. Mená ako Čech, Rosický, Galásek, Jankulovski, Koller patria medzi to najlepšie, čo behá po európskych trávnikoch, a preto nečudo, že v Bratislave znovu stúpa futbalová horúčka!

Duel s Cyprom sa hrá v sobotu 2. septembra o 20.15 h na Tehelnom poli. V súperovom kádri sú len futbalisti z cyperskej a gréckej ligy, najväčšími hviezdami by mali byť útočníci. Okkas patrí k oporám Olympiakosu Pireus a v reprezentácii už strelil 14 gólov. Ešte o pätnásť viac ich dosiahol Konstantinou, takisto hráč Olympiakosu Pireus, a práve na túto dvojicu si musíme dať najväčší pozor.

Oveľa väčší záujem je však o duel s Českom - v stredu 6. septembra o 20.15 h. Aj keď ani tu ešte nebolo Tehelné pole vypredané, je viac ako isté, že hľadisko bude plné. Český tréner Karel Bruckner mal po svetovom šampionáte v Nemecku dosť nepríjemnú úlohu, celému českému národu vysvetliť, prečo sa hviezdy na čele s Nedvědom a Rosickým zastavili už v základnej skupine, ako je možné, že dokázali zdolať len Američanov. Kormidelník, ktorý svojho času pôsobil aj na bratislavských Pasienkoch, však kritiku ustál a dostal poverenie na ďalší kvalifikačný cyklus. V ňom sa však už musí zaobísť bez stredopoliara Juventusu Pavla Nedvěda, ktorý sa znovu rozlúčil s reprezentáciou a podľa najnovšieho vyjadrenia - už definitívne.

Na druhej strane, rozlúčku odložili Jan Koller a Tomáš Galásek, pričom najmä druhý môže byť v dvojzápasoch so Slovenskom dosť kľúčovou postavou. Galásek je totiž novým spoluhráčom Mintála s Vittekom v Norimbergu a o dvojici opôr slovenského výberu má tak informácie z prvej ruky. Česi nemôžu v úvode kvalifikácie rátať s niekoľkými zranenými futbalistami. Tými najdôležitejšími sú Baroš (Aston Villa), Grygera z Ajaxu či Šmicer z Bordeaux. S napätím sa čakalo, či sa dá do poriadku posila Arsenalu Tomáš Rosický. Každý, kto sledoval nedávne stretnutie Premier League Manchester City - Arsenal však videl, že futbalový Mozart z Prahy je v plnom zaťažení a v Bratislave sa môžeme tešiť na jeho súboje s Karhanom či Hlinkom. „V Bratislave to bude náročný zápas. Postavenie vo svetovom rebríčku nás nesmie mýliť, Slováci urobia všetko preto, aby dokázali, že sa nám vyrovnajú,“ vyhlásil český tréner. Zápas s našimi západnými susedmi rozhoduje Angličan Bennett, čo znamená, že určite nepôjde o úzkostlivé pískanie, ale že pripustí tvrdý boj chlapa proti chlapovi.

Boj sa však nečaká len na trávniku. Aj preto chystá slovenská polícia všetky opatrenia, aby na tribúnach a najmä v okolí štadióna vládol pokoj. Jednoduché to však nebude mať, pretože skupinky chuligánov zo Slovenska i z Česka už dopredu avizovali, že na derby si chcú „zgustnúť“...

Páčil sa vám článok?