Bratislavskí ligisti už zarezávajú, blíži sa nový ročník najvyššej futbalovej súťaže

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ešte niečo vyše troch týždňov a je tu nový ročník najvyššej futbalovej súťaže. Niekoľkodňová prestávka veľmi neprevetrala prvoligové kádre, skôr naopak, z trojice bratislavských mužstiev prešli minimálnymi zmenami Slovan a Inter, v posledných mesiacoch sa však už tradične nezavreli dvere v petržalskej šatni...

SLOVAN: Belasí dopredu avizovali, že sa rozlúčia s dvojicou Tomovčík - Kováč, novými tvárami by mali byť starý známy Pavol Sedlák a na hosťovanie aj Dobrotka z Českých Budějovíc. V Sedlákovom práípade by sa tak uzavrel kruh, keď sa hráč po potulkách rôznymi zahraničnými a domácimi klubmi vrátil na „rodný“ trávnik. Naposledy pôsobil v Rimavskej Sobote, kam sa uchýlil po nevydarenej anabáze v Banskej Bystrici. Tréner Jozef Jankech však potvrdil, že v hľadáčiku belasých sú aj ďalšie posily. Tými najhorúcejšími by mohli byť Petržalčania Kubala s Mikuličom, no z ich príchodu vzišlo, keďže Artmedia má dosť oklieštený káder. Nováčik začal prípravu doma, od pondelka zarezáva na sústredení v Zlatých Moravciach a v závere bude nasledovať dolaďovanie formy opäť v domácich podmienkach. Medzi súpermi Slovana by mali byť napríklad Olomouc, Slovácko či maďarský prvoligista z Györu.

INTER: Žlto-čierni začali prípravu v rovnaký deň ako slovanisti a ani tu neprišlo k dramatickým zmenám. Trénerom zostal aj pre budúci ročník Ladislav Jurkemik, skončili akurát asistenti Moravec so Šuchančokom, ktorých by mali nahradiť nové mená (spomínal sa napríklad trnavský Šuran, čo sa nakoniec aj potvrdilo, i tréner brankárov Tóth). Zrejme najznámejšou posilou by mal púchovský Majerník, ktorého prestup sa avizoval už v zime, na ďalších príchodoch sa zatiaľ pracovalo. Z odchodov sa patrí spomenúť prestup Baláža do Dubnice, hneď v úvode preradil tréner Jurkemik do béčka Heseka, Plichtu a Fulmeka. Interistický cieľ pre novú sezónu je jasný a stručný: skončiť do 8. miesta, čo by zabezpečilo pokojnú jar bez stresov o záchranu.

ARTMEDIA: Tak trošku ako siroty vyzerali petržalskí futbalisti na svojej premiére. Nebola ešte ostrá, tá mala nastať až o pár dní neskôr, ale už prvý tréning sezóny naznačil, čo čaká minuloročného majstra... Z kádra odišli Tomáš Došek (Poľsko), Fodreka s Hartigom skúša Saturn Ramenskoje, rovnaký klub túži aj po navrátilcovi z Nemecka Borbélym (tu je však v hre aj samotný Kaiserslautern). Istým by mal zostať len Kozákov návrat z West Bromwich Albion, prípadne nádeje, ktoré prešli juniorskymi reprezentáciami. Nepríjemné sú aj zranenia Staňa a Mikuliča, ktoré majú oboch hráčov vyradiť až do konca jesennej časti. Generálny manažér Petr Kašpar však napriek tomu zostáva optimistom: „Verím, že aj v tomto roku zabojujeme o titul!“ Petržalčanom by mal k tomu pomôcť Jozef Adamec. Tréner, ktorý sa ešte pred pár týždňami snažil doviesť k titulu trnavský Spartak, potvrdil nadštandardné vzťahy medzi Spartakom a Artmediou a teplé funkcionárske miestečko v Trnave vymenil za vratkú trénerskú stoličku. „Prvoradé bude dať dohromady káder, posilniť ho a verím, že to znovu bude mužstvo útočiace na najvyššie priečky,“ vyjadril sa po nástupe do funkcie Jozef Adamec.

Najvyššia súťaž sa začína 15. júla, posledné jesenné kolo je na programe 25. novembra. Prvých osem mužstiev bude hrať na jar o titul (zaratávajú sa len body zo vzájomných duelov). Posledné štyri sa spoja s prvými štyrmi z druhej ligy a dvojkolovo budú hrať o záchranu (všetkých osem začne od nuly).

Páčil sa vám článok?