Nový tréner hokejistov Slovana Bratislava R. Čada chce urobiť radosť fanúšikom

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po Milošovi Říhovi a Josefovi Augustovi je Rostislav Čada tretím českým trénerom, ktorý povedie slovanistickú hokejovú loď. V minulosti pôsobil dlho v Plzni, naposledy bol desať rokov vo švajčiarskom tíme Ambri-Piotta.

Bratislavský klub však dobre pozná, sám prezradil, že sa ho pokúsi vrátiť na najvyššie pozície, ktoré belasí na jar opustili. Niekoľko rád mu možno poskytli aj jeho českí predchodcovia. S nimi sa síce o Slovane rozprával, ale podľa vlastných slov, nešlo o klasické zbieranie rád, čo má a čo nemá robiť...

Čo ste po príchode do Bratislavy vedeli o kádri, ktorý tu bol a po niektorých odchodoch aj zostal?

- Veľmi málo, hlavne preto mi padlo vhod, že prvý týždeň sme mali k dispozícii ľad. Našiel som tu totiž hráčov, ktorí boli pod zmluvou, ale aj takých, ktorým sa končila, no ja som si ich najskôr potreboval otestovať.

K akému záveru ste prišli?

- Podľa poznatkov k tomu, že káder treba doplniť. Nesmie sa totiž zopakovať vlaňajší rok.

V rozhovoroch zdôrazňujete potrebu získať brankára, dvoch obrancov a po Machovom odchode aj útočníka. Čo je v tejto chvíli najdôležitejšie?

- Určite brankár a obrancovia. To je pre nás priorita.

Ktorým smerom by sa mala vyvíjať slovanistická hra?

- Mal by to byť disciplinovaný, organizovaný a aktívny hokej. Hráči by mali byť schopní reagovať vo všetkých situáciach, nič ich nesmie zaskočiť.

Niečo podobné ukazuje aj česká reprezentácia...

- (smiech) Skutočne by sme mali hrať tak ako Česi. S dôrazom na tú aktívnosť.

Bratislavský Slovan má náročných fanúšikov, určite tušíte, že bude ťažké ich uspokojiť.

- Teším sa na nich a verím, teraz to nemyslím len formálne, že budú mať z nášho hokeja radosť. Skutočne je to pre mňa prvoradé, divák musí byť spokojný!

Aký máte najbližší program?

- Do konca júna trénujeme, naháňame fyzičku, chlapci potom dostanú trojtýždňové voľno. Znovu sa stretneme koncom júla, keď by sme už mali chodiť trikrát denne aj na ľad.“

Na tréningy chodievate v športovom, skúšate sa aj pripravovať s chlapcami?

- Skôr nie, predsa len už na nich nestačím, ale sám sa naozaj pripravujem, pretože aj pre trénera platí, že musí byť počas sezóny vo forme, aby ju zvládol. (smiech)

V Bratislave ste pomaly dva mesiace, čím vás mesto zaujalo?

- Možno neuveríte, ale ja skutočne žijem celé dni hokejom. Veľa som toho po samotnom centre nenachodil. Z toho, čo som videl, je to však krásne mesto, sympatické.“

Máte už v ňom svoju reštauráciu či krčmičku?

- Zatiaľ nie, nejakú obľúbenú som ešte neobjavil, zatiaľ jedávam tam, kde sa práve nachádzam.

Každý teraz žije najmä futbalovými majstrovstvami sveta, komu okrem Česka držíte v Nemecku palce?

- U mňa to funguje trošku ináč. Česku síce fandím, ale inak som taký divák, že si sadnem k televízoru a až počas zápasu sa rozhodujem, komu budem držať palce. Platí to však len vo futbale. Keď sledujem hokej, tam mám svoje mužstvá. Predsa len v ňom existujú iné väzby, skúseností, zážitky, vzťahy...

(mm)

Páčil sa vám článok?