Bratislavskou stolnotenisovou Mekkou je špecializovaná herňa v Krasňanoch

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Stolný tenis v Bratislave mal vždy pevné zázemie a jeho aktéri patrili k najlepším u nás, ba nezriedka zažiarili aj na svetových a európskych šampionátoch.

V Bratislave vyrastal aj neskorší maďarský reprezentant, majster sveta Ferenc Sidó, rodák z Paty pri Galante, prvé údery tu trénoval neskorší chorvátsky reprezentant Žarko Dolinar, jeho krajan Max Marinko a pri nich sa na svetovú úroveň dostal prvý slovenský majster sveta z roku 1948 František Tokár. V jeho stopách kráčala Alica Chádeková - Grofová, ktorá získala striebro na MS 1973 v Sarajeve. Reprezentantov, ktorí priniesli medaily z vrcholových podujatí, je celá plejáda. Spomeňme Kollárovitsa, V. Mika, V. Polakoviča, Cícha, Grmana, Jančího, Truksu, zo žien Mikócziovú - Bosú, Szabovú - Číkovú, Maňákovú - Kasalovú, i naturalizovanú ruskú reprezentantku Valentinu Popovovú.

Aj teraz má stolný tenis v meste široké zázemie. „Okrem toho, že bratislavské družstvá hrajú v Superlige, Extralige a I. lige, funguje pravidelná mestská súťaž od druhej po šiestu ligu, v ktorej je po dvanásť tímov mužov. Žien je menej, ale hrajú tiež,“ hovorí Anton Hamran, generálny sekretár slovenského zväzu, podpredseda bratislavského, ktorý bol dvanásť rokov na čele tohto športu v meste. Teraz je šéfom mestského zväzu Ján Vaniak.

Vyše 60 tímov sa stretáva v pravidelnej súťaži, registrovaných je vyše 300 hráčov a hráčok, iba dospelých, k tomu nesčítateľná plejáda od žiakov po juniorov. Hrajúcich neregistrovaných sú ďalšie stovky.

Mekkou športu s malou loptičkou je Rača, kde je špecializovaná herňa. Najsilnejšie tímy medzi mužmi, ktoré hrali v Superlige aj Extralige boli Mostex Rača a ŠKST Bratislava. Prví hrávajú zápasy v Rači, druhí po zrušení herne Na Barinách v Lamači majú centrum v Lozorne. Medzi ženami hrala do vlaňajška v Superlige Trnávka, ale teraz vypadla. V Extralige hrá s ňou aj tím Gymnázia Hubeného.

Stolný tenis v poslednom čase zapustil korene v Ivanke pri Dunaji, v oddiele Spojov Bratislave pretrváva, agilný je oddiel Educo Petržalka, Karlova Ves, Svätý Jur a ďalšie mestské časti Bratislavy.

Najväčším úspechom ŠKST v poslednom období bolo víťazstvo v Superlige a Extralige v zložení Illáš, Kokeš, Kobes, Baláž. Rača (Šereda, Blažek, Lelkeš, Gasymov) skončila na 4. mieste. Reprezentáciu mužov vedie Jarolím Miko a sú v nej Illáš, Šereda z terajších kádrov, Pištej a Truksa, ktorí hrajú v zahraničí, ale predtým pôsobili v Bratislave. V ženskej reprezentácii Antona Kutiša zastúpenie z Bratislavy nateraz chýba.

„Je nádej, že zástupcovia Bratislavy sa budú stále častejšie presadzovať aj na medzinárodnom fóre,“ zamýšľa sa A. Hamran. Dodajme, že mix Truksa - Popovová získal na ME 1994 bronz, medaily z vrcholových podujatí majú Šereda, Blažek, Pištej, Kolářová a najcennejší úspech v minulom roku zaknihovali Šereda - Pištej, ktorí sa dostali do osmičky celosvetového turnaja Grand Final hráčov do 21 rokov.

Páčil sa vám článok?