Pozemný hokej v Bratislave napreduje aj vďaka kvalitnému umelému trávniku

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský pozemný hokej by sa dal v podstate stotožniť so slovenským, členovia Klubu pozemného hokeja (KPH) Rača medzi mužmi aj ženami patrili a patria do základu reprezentácií. Dopĺňajú ich muži Šenkvíc a ženy Calexu Zlaté Moravce.

Centrum tohto športu sa definitívne prenieslo do Rače do areálu ZŠ na Plickovej ulici, kde agilní funkcionári vybudovali Národný štadión pozemného hokeja Pavla Rosu s kvalitným umelým trávnikom. „Stalo sa tak za prispenia slovenského ministerstva školstva, ale aj medzinárodnej federácie pozemného hokeja,“ vysvetľuje prezident zväzu Vladimír Margolien.

Na štadióne teraz finišujú práce pri výstavbe šatní a sociálnych zariadení. Na počesť priekopníka tohto športu na Slovensku (bol vedúcim tímu na olympiáde v Moskve 1980, kde československé pozemné hokejistky získali striebro - pozn. red.), sa každoročne hráva Memoriál Pavla Rosu. V súčasnosti hrajú reprezentácie Slovenska mužov aj žien v európskej B-divízii v hale, podobne aj mladíci do 21 rokov, najvyššie sú juniorky do 21 rokov, ktoré sa prebojovali do elitnej A-kategórie.

„Vďaka výraznému výkonnostnému pokroku mladých sa KPH Rača stal víťazom Interligy v sezóne 2004/2005. Najvyšší štandard v hre predvádzajú sestry Tamara a Petra Fischerové, Eva Kovalčíková, k nim sa pridali Simona Cíchová a Veronika Uhrinová i ďalšie,“ povedal generálny sekretár zväzu Ľuboš Kamendy.

Bratislavský pozemný hokej má aj úspešné legionárky a legionárov. Lucia Kovalčíková hrá za Slaviu Praha, Kristína Smatanová a Zuzana Popelková za Wiener Neudorf v Rakúsku. Z mužov Martin Čerňanský, František Čerňanský, Michal Blažovský a Marek Lobík hrávajú za Wiener Neudorf, Matúš Parajka a Martin Kopča za rakúsky AHTC a Jan Skala za HC Viedeň. Medzi najväčšie úspechy reprezentácie žien patria bronz na ME A-divízie do 21 rokov v španielskom Llodiu v roku 2004, bronz na ME do 21 rokov B-divízie v Bratislave v roku 2000 a víťazstvo v roku 2005 v tejto kategórii v Bratislave.

Muži sa môžu popýšiť 2. miestom na ME do 21 rokov B divízie v Bratislave v roku 2000 a tretím miestom na tom istom podujatí v roku 2001 v maďarskom meste Šoproň.

Kvalitu mladých adeptov pozemného hokeja, olympijského športu, ktorý má veľmi dobrú perspektívu, zvyšuje aj medzinárodná konfrontácia. „Už dva roky hrajú chlapci a dievčatá z tímov do 16 rokov spoločnú rakúsko - slovenskú ligu,“ pridal Margolien.

V príprave radí našim trénerom aj medzinárodne uznávaný poľský kormidelník Hans Szmidt, žijúci v Rakúsku.

V tomto roku bude v našom hlavnom meste jedno významné podujatie pozemného hokeja v lete a druhé v zime. Slovenský zväz pozemného hokeja poverili organizáciou ME juniorov C-divízie od 22.-30. júla. Štartovať budú výbery desiatich krajín, hrá sa na Národnom štadióne P. Rosu. V dňoch 2. a 3. decembra bude v hale Mladosť tradičný Memoriál Pavla Rosu.

Páčil sa vám článok?