Bratislavské rafterky postavili snehuliaka a potom sa stali majsterkami Európy

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ešte pred niekoľkými mesiacmi zvažovali bratislavské rafterky z klubu Mistral svoju účasť na majstrovstvách Európy v Rusku. Dôvod bol jediný - peniažky. Potrebné financie sa však nakoniec našli a dievčatá odchované Čunovom sa opäť predviedli v plnej kráse.

Mistral vystúpil vo všetkých disciplínach na stupne víťazov a stal sa celkovým majstrom Európy v absolútnom hodnotení. Dievčatá sa vytiahli už v prvej disciplíne - šprinte, kde potvrdili dominantné postavenie. Na vlaňajších majstrovstvách sveta ich zdolal len Nový Zéland, teraz v Rusku vôbec nenašli premožiteľky. Veľmi dobre si potom viedli aj v slalome a v maratóne, takže po posledných pretekoch sa mohlo oslavovať.

Podmienky v Rusku mali ďaleko k ideálnym. Skôr sa približovali k extrémnym, prevládalo chladné počasie, dažďové i snehové prehánky. „V Rusku nás čakalo počasie, ktoré nezodpovedalo raftingu ako letnému športu. Vzduch mal teplotu 4 stupne, voda o jeden viac a to nám organizátori sľubovali teploty v rozpätí od 15 do 20 stupňov. Deň pred pretekmi sme dokonca stavali snehuliaka a až potom sme išli trénovať na vodu. Napriek tomu, že sme sa doma pripravovali už od marca a bratislavské tréningové podmienky nás teda nerozmaznali, bolo to niečo, s čím sme absolútne nerátali... Navyše voda, ktorá bola riadne studená, bola aj poriadne obťažná a dala sa prirovnať k českému Lipnu. V praxi to vyzeralo, že na trati bolo minimum úsekov, kde by nás nezaliala ľadová voda. Vodácky dojem však napravilo ubytovanie, ocitli sme sa v malých chatkách, okolo hory, takže sme sa cítili ako v rozprávke o Mrázikovi. Krásna vodácka idylka!

Pred pretekmi sme si verili najmä v šprinte, ktorý patrí medzi naše najsilnejšie disciplíny, a v maratóne. V ňom sme nemali šťastie na posledných majstrovstvách sveta v Ekvádore, kde nás v posledných metroch predstihli Češky. Pred slalomom, najtechnickejšou disciplínou, verila v naše prvenstvo iba pravá kormidelníčka Monika Beňušová. Jej tip sa však nakoniec splnil, aj keď sme nastúpili bez kapitánky Júlie Pavelkovej, ktorá je túto sezónu iba nepádlujúca kapitánka, keďže čaká potomka. Júlia však Natáliu Boreckú vyzbrojila presnými pokynmi, tá si presadla zo strednej ľavej pozície na pravú prednú a celé sme to zvládli na výbornú. Všetky sme cítili, že niekoľkoročný tvrdý tréning pod vedením Štefana Lukačoviča priniesol svoj efekt,“ prezradili podrobnosti z Kaukazského predhoria na rieke Belaja dievčatá z klubu Mistral Hanka Vargová, Eva Hochschornerová, Monika Beňušová, Zuzana Čunderlíková, Veronika Kvetáková a Natália Borecká.

Mistral najbližšie čaká Európsky pohár v Rakúsku a júnové majstrovsvá Slovenska v Čunove.

Páčil sa vám článok?