Hokejové majstrovstvá sveta 2011 budú aj v Bratislave, dovtedy treba postaviť halu

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hurá, máme majstrovstvá sveta 2011! Skvelá správa, ktorá mala zdvihnúť Slovákov, aby hrdo vybehli na okolité kopce a mávali a mávali a mávali národnými vlajkami. Že ste nikoho nevideli? Že nikto nevybehol ani na najbližšiu zastávku? No je to možno aj tým, že bezprostredne za bombovou správou o pridelení šampionátu sa objavila informácia, koľko bude stáť nová hala a z akých peňazí by to malo ísť... A vtedy mnohým Slovákom klesli sánky!

Jedno je každému jasné. Slovensko potrebuje reprezentačnú halu. Presnejšie, potrebuje hokejové haly. S výnimkou košickej Steel Arény sa liga hráva v štadiónoch postavených pred desiatkami rokov. Tie majú tak ďaleko k moderným stánkom ako poslanec k robotníkovi na stavbe. Slovenský hokej má v úzkom hokejovom svete meno, na majstrovstvách sveta získal všetky tri kovy, desiatky hráčov pravidelne nastupujú v NHL, ale materiálnym zabezpečením a najmä množstvom útulných stánkov je na úrovni slabo rozvinutej krajiny. Z pohľadu tradícií je všetko jasné: Na šampionát máme nárok. Keďže však šampionát potrebuje adekvátne prostredie, potrebujeme aj halu! A tú nemáme, no chceme mať.

Otázkou však je, z akých peňazí!

Keď mali nedávno podobný problém tenisti, vyriešil to štát. Veľkoryso, na úkor iných vecí. Tenisovým milionárom, z ktorých niektorí odvádzajú dane iným štátom, postavil pekný stánok.

Teraz sú na rade hokejisti a znovu sú snahy: nech to vyrieši štát. Pre hráčov, ktorí pôsobia v zahraničí a domov prídu len na dovolenky, či z času na čas zahrať si na šampionát, majú dať peniaze, kto iní, daňoví poplatníci. Cena za nový stánok je predbežne okolo 3,5 miliardy Sk, v slovenských pomeroch to znamená vyše štyroch miliárd, pretože každý vie, ako sa počas výstavby predražovali diaľnice, ako sa zvýšila suma za Národné divadlo. Apropó, divadlo. Už tento stánok kultúry rozvíril spory, či sa má stavať z peňazí všetkých občanov, najmä keď si uvedomíme, že veľká väčšina Slovákov sa počas celého života do hľadiska nedostane...

„Zväz chce hľadať investorov a má už niekoľko ponúk od súkromných spoločností,“ prezradil prezident Slovenského hokejového zväzu Juraj Široký. Verme mu. Slovač dúfa, že sa jeho slová naplnia. Pretože ak niekto bude o dva roky lamentovať, že peniaze nie sú a potom príde s tým, že ak sa chceme vyhnúť blamáži, nech pomáha štát, tak taký človek si zaslúži zavrieť do blázinca.

Najbližšie mesiace teda sľubujú tvrdú naháňačku za peniazmi. Halu chcú hokejisti, o štadióne snívajú aj futbalisti. Dosť veľké sústo pre stále chudobné Slovensko, ktoré navyše obchádzajú gigantické podujatia a kultúrne hviezdy, ktoré by spoľahlivo týždeň čo týždeň naplnili aspoň jeden stánok...

Páčil sa vám článok?