V Čunove po roku opäť finále Svetového pohára

21.8.2013
0
V čunove po roku opäť finále svetového pohára - vodny_slalom
Páčil sa vám článok?

Od piatka do nedele sa v areáli Divoká voda v Čunove uskutočnia finálové preteky Svetového pohára 2013 vodných slalomárov. Organizátorom sa pocty usporiadať sezónne vyvrcholenie dostalo od medzinárodnej federácie už druhý rok po sebe, čo je úctyhodný počin.

Predseda organizačného výboru Róbert Kleberc na stredajšej tlačovej konferencii ocenil, že čunovský kanál opäť dostal dôveru od strešnej organizácie svetového vodného slalomu usporiadať finále SP: "Podarilo sa nám druhýkrát v rade uspieť a bolo nám pridelené finálové podujatie Svetového pohára. Vážime si tejto dôvery, na druhej strane musíme neskromne priznať, že preteky v Čunove boli vlani vyhodnotené ako najlepšie z celého seriálu. Od piatka do nedele vyvrcholí súťaž, ktorá sa začala v júni, piatym finálovým kolom. Zastúpenie bude mať 32 krajín z celého sveta, zúčastní sa 270 športovcov. Myslím si, že účasť je bohatá, takže aj táto príjemná skutočnosť nás dotlačila do relatívne skorých štartov. V piatok je kvalifikačný deň, na základe výsledkov postupujú najlepšie lode do semifinále. V sobotu je na programe finále mužov v K1 a C1, na druhý deň bude finále mužov C2 a žien K1. Našou najväčšou devízou bola vždy návštevnosť, tá robí toto podujatie veľkým. Verím, že aj teraz ľudia prídu povzbudiť športovcov. V akcii budeme mať pretekárov, ktorí bojujú o celkové víťazstvo v SP, takže tí by mali byť pre ľudí najväčším lákadlom."

Generálny manažér slovenskej reprezentácie Richard Galovič niekoľkokrát na tlačovej konferencii spomenul finančné problémy, s ktorým Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode (SZKDV) zápasí po strate generálneho partnera SPP. Odišlo s ním 300.000 eur, no Galovič je optimistom, lebo sa domnieva, že Slovensku rastie silná generácia nástupcov Michala Martikána či bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov. "Už druhý rok po sebe sa nám podarilo zorganizovať finále SP tu v Čunove. V posledných rokoch sme mali problémy s mládežníckymi kategóriami kvôli generačnému výpadku, ale spustili sme projekt podpory mladých športovcov a výsledkom toho je, že tu môžeme privítať aktuálnych medailistov z mládežníckych MS a ME Jakuba Grigara, Matúša Gewisslera a Juraja Skákalu. Verím, že časom budú dôstojnými nástupcami našich dlhoročných opôr, ktoré nosili medaily z majstrovstiev sveta, Európy i olympiád," uviedol Galovič a dodal: "Naše snaženie nájsť generálneho partnera pre reprezentáciu bude pokračovať, ale sme radi, že sme vo Vodohospodárskej výstavbe našli sponzora, ktorý nám pomáha najmä čo sa týka projektu podpory mládežníckych reprezentačných družstiev. Očakával by som väčšiu pomoc od štátnych zložiek, lebo sme jedinými slovenskými organizátormi Svetového pohára v olympijskom športe. Vlani v organizačnom štábe pracovalo 103, dnes tieto preteky organizujeme ôsmi. Ani poriadne nespíme, vlani nás podujatie stálo 187.000 eur, teraz je rozpočet podstatne menší a okresaný. Na rovinu poviem, že disponujeme 'budgetom' do 100.000 eur. Nevynaložili sme takmer žiadne peniaze na propagáciu, sme odkázaní na pomoc médií, lebo také kritické ako v tomto roku to ešte nebolo," dodal Galovič.

Päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán: "Cítim sa dobre, som pripravený a určite to bude pre mňa dobrý pretekový test. V tomto roku sa sústredím na MS v Prahe, kontinuálne celá príprava je nastavená na Prahu. Konkrétne ciele si nedávam, pokúsim sa o čo najrýchlejšiu jazdu. Vždy sme v Čunove za posledné roky pretekali v atmosfére porovnateľnej s olympijskými hrami. Verím, že to budú fantastické preteky ako po minulé roky."

(TASR)

Páčil sa vám článok?