Plavkyňa D. Smolenová sa na novú sezónu pripravovala v brazílskom Riu de Janeiro

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slovenské ženské plávanie má okrem Martiny Moravcovej aj niekoľko talentov, medzi ktoré patrí Bratislavčanka Denisa Smolenová. Juniorka roka 2004 a druhá najlepšia športovkyňa minulého roka Slovenskej plaveckej federácie sa na novú sezónu pripravovala v naozaj netradičnom prostredí - pre našinca stále exotickom Rio de Janeiro.

Zverenka trénera Karola Máčika trénovala denne dvojfázovo, samozrejme, pod holým nebom, a tak nečudo, že sa domov vrátila celkom pekne opálená: „Vrátila som sa, ale nie je fér, že teraz blednem. Aj keď trošku som ešte opálená,“ smeje sa. A ako sa vlastne dostala do ďalekej Brazílie? „Vybavil to manažér Pastorek. Postupne sa získavali informácie, či by to išlo dotiahnúť a nakoniec to skutočne vyšlo.“

Cesta do ďalekej Brazílie zrejme nepotešila rodičov. „Skutočne mali trošku obavy. Na rozdiel odo mňa, ja som sa hneď veľmi tešila,“ prezrádza Denisa. Do Ria pricestovala presne v deň skončenia karnevalu. „Prileteli sme v noci, takže do ulíc sme sa dostali až ráno a to bol všetkému koniec. Dokonca sme nevideli ani nejaký veľký neporiadok,“ spomína.

Tréningy absolvovala v dvoch bazénoch na námorníckej základni, kam sa naša minivýprava s trénermi, Denisou a ďalšími štyrmi juniorkami, presúvala z centra. „Cestovanie z hotela malo svoje čaro. V Riu je milión autobusov a každý deň sme išli iným spojom. O to, že sme ani raz nezablúdili, sa zaslúžili tréneri. Boli veľmi šikovní,“ chváli Denisa a pridáva, ako to vyzerá v brazílskych autobusoch: „Za šoférom sedí sprievodca a vyberá peniaze. Dnu sa potom prechádza cez niečo ako turniket.“

Okrem tréningov mali dievčatá aj trošku voľného času: „Práve ten nás držal pri živote,“ chichoce sa Denisa. „Vtedy sme si vyšli na prechádzku, najčastejšie na Copacabanu.“ Sedemnásť dní prešlo rýchlo. „Aj by som tam ešte zostala,“ vzdychá plavkyňa, ktorá bola s rodičmi v spojení mobilom a mailami.

Práve v Brazílii mala aj jeden veľký dôvod na prípitok: „Oslávila som tam šestnáste narodeniny,“ pochvaľuje si Denisa, ktorá si z Ria nepriniesla žiadny suvenír. „Nie som na také veci, na pamiatku mi zostane plno fotiek,“ dodáva slovenská reprezentantka, ktorú tento rok čakajú dve veľké podujatia - júlové seniorske majstrovstvá sveta v Montreale a európsky šampionát v Budapešti.

Páčil sa vám článok?