Petržalčanky čaká extraligová premiéra

15.9.2012
0
Petržalčanky čaká extraligová premiéra - Bk petrzalka
Páčil sa vám článok?

Na prvú extraligovú sezónu 2012/13 sa chystá basketbalové družstvo žien BK Petržalka. Historicky najmladší bratislavský basketbalový klub, ktorého prezidentkou sa pred rokom stala Natália Hejková, vstupuje do náročnej sezóny pod vedením trénerky, bývalej výbornej reprezentantky Beáty Renertovej a jej asistenta Ahmeda Hishama.

Hoci ako víťaz 1.ligy mal tento najmladší extraligový tím (s vekovým priemerom 18,4 roka) postup istý, nemal ambíciu hrať extraligu. Chýbajúce skúsenosti a predovšetkým financie sa zdali neriešiteľným problémom. Alarmujúci počet účastníkov prihlásených do 1. ligy spolu s motivačným faktorom (výzva pre mladé dievčatá hrať proti slovenským a svetovým hviezdam ženského basketbalu) a finančná pomoc sponzorov nakoniec rozhodli, že extraliga sa hrať bude!

Tím, zložený výlučne z vlastných odchovankýň, začal prípravu na novú sezónu 8. augusta v areáli súkromného gymnázia Narnia a blízkeho jazera Draždiak v Petržalke. Hernú prípravu začali zápasom v Soproni , kde zaknihovali historicky prvé víťazstvo 56:54 ako extraligové družstvo.

Pred prvým súťažným zápasom (22. septembra 2012 v Piešťanoch s ďalším nováčikom Piešťanskými Čajkami) ešte odohrá BK Petržalka niekoľko prípravných zápasov. Najbližšie na turnaji v Šamoríne 7. až 9. septembra. Prvého domáceho zápasu sa fanúšikovia dočkajú 29. septembra 2012 s BKŽ Levice v ŠH na Domkárskej, ktorá bude dejiskom všetkých domácich stretnutí, a tešia sa na ďalšie zápasy, v ktorých budú môcť opäť vidieť najlepšie družstvá a hráčky slovenského ženského basketbalu.

BK Petržalka na seba zobral obrovské bremeno, a preto dúfa, že avizovaná podpora mesta, sponzorov a športových nadšencov nezostane len na papieri. Cieľavedomá a vytrvalá práca hŕstky zanietencov a rodičov je dôkazom toho, že aj v amatérskych podmienkach sa dajú robiť zázraky a vychovávať talenty slovenského basketbalu (v mládežníckych kategóriách tento rok na ME za Slovensko nastúpilo 7 hráčok a odchovankýň).

Dokedy to však bude fungovať bez ďalšej koncepčnej (aj finančnej) podpory štátu a tiež bez investovania mesta a podnikateľskej sféry do domovského stánku (hodného najvyšších ligových a možno aj svetových súťaží) a materiálneho zabezpečenia tohto športu v Bratislave?

Marián Miksád

Páčil sa vám článok?