Petržalskí futbalisti by chceli udržať 2. miesto

4.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Petržalka 1898 bola príjemným prekvapením jesennej časti druhej najvyššej futbalovej súťaže. Klub sa rýchlo otriasol z úderov, ktoré ho postihli počas predchádzajúcich mesiacov a na novom pôsobisku v Prievoze znovu zabával fanúšikov. Zásluhu na tom mal aj tréner Vladimír GOFFA, ktorý však prípravu hodnotil kladne, ale aj s čiastočným sklamaním.

- Nielen v zimnej príprave, ale počas celej sezóny máme k dispozícii v podstate jeden z najlepších tréningových areálov v prvej lige, v tomto smere sa nám na Rapide trénuje veľmi dobre a bezproblémovo. Výrazným spestrením zimného obdobia bolo 11-dňové sústredenie pre 26 hráčov vo Vysokých Tatrách, zamerané na naberanie kondície. Vyšlo nám navyše počasie, takže z Nového Smokovca sme odchádzali maximálne spokojní. Žiaľ, vzápätí prišlo veľmi veľa zranení (najmä obnova chronických problémov z minulosti) a mnoho dlhodobejších chrípkových ochorení. Takže sme smutní, že výsledný efekt sústredenia sa zrejme čiastočne minie vynaloženému úsiliu.

Aké zmeny snastali v kádri?

- Úvahy o zmenách v kádri po jesennej časti sme museli korigovať. Hráči, ktorí sa v mužstve neuchytili alebo nespĺňali kritériá, mali odísť a nahradiť ich mali vytypované posily. Po odchode Johancsika do Banskej Bystrice a Princea Oforiho do Žiliny však napokon pracujeme s pôvodným kádrom. Doplnili sme ho o ďalších mládežníkov bojujúcich o postup do prvej dorasteneckej ligy či navrátilcov z hosťovania v nižších súťažiach. Musíme veriť, že sa všetci mladí chlapci z Venglošovej akadémie pobijú o svoju šancu rovnako ako hráči, ktorí iba zohrievali lavičku. Z nových hráčov skúšame Tomáša Hanzela z Trnavy. Boli by sme radi, keby sa vedeniu predsa len podarilo dotiahnuť do úspešného konca návrat Princea Oforiho.

Zmení to niečo na spôsobe hry?

- Zmeny očakávam. Je to úplne prirodzené, nemôžeme hrať stále rovnako. Divákov by stereotyp časom prestal baviť a súperi by nás rýchlo prečítali. Navyše sa chceme výkonnostne posúvať dopredu. Náš herný prejav bude možno negatívne ovplyvnený odchodom opôr, dlhodobými zraneniami Šveca i Štefúňa, ktorí v príprave odohrali veľmi málo zápasových minút. Naopak pozitívom je stabilizácia Luhového, Galbavého či Jendriška v základe i to, že rotáciou kádra umožňujeme ďalším hráčov vnášať do nášho spôsobu hry nové prvky.

Čo čakáte od jarnej časti?

- Našimi najsilnejšími zbraňami v jesennej časti bolo vysoké napádanie, agresivita, dravosť, kolmá útočná hra. V tomto trende by sme radi pokračovali aj na jar. Mali sme famóznu polsezónu, mužstvo i jednotlivci naozaj vysoko prekonali svoje hranice. Možno sa nám nepodarí zopakovať jesenný zázrak a získavať body ako na bežiacom páse, ale ofenzívny a bojovný futbal v našom repertoári absentovať nebude.

Aké sú pred jarnou časťou I. ligy ciele klubu?

- Pred sezónou sa hovorilo o záchrane a stabilizácii mužstva a na tom sa nič nezmenilo. Na druhej strane, všetkých v klube nás motivuje túžba obhájiť druhú priečku. V dobrom slova zmysle sme rodinný klub, držíme spolu. Vedenie nám poskytuje optimálny servis pre našu prácu. Hráme pre našich verných fanúšikov, tí sú na domácom ihrisku i vonku naším dvanástym hráčom. Teší nás, že si na naše ihrisko na Rapide v nedeľu dopoludnia nachádza cestu pomerne veľa divákov. Máme jedno z najmladších mužstiev v súťaži, mnohým hráčom chýbajú skúsenosti. Budeme sa snažiť zo všetkých síl, aby sme odrazili útok silnej partie prenasledovateľov na čele s Moldavou či s Michalovcami.

Zhováral sa Dušan Blaško

Páčil sa vám článok?