V Lamači odštartovali výstavbu novej haly

18.11.2010
0
V lamači odštartovali výstavbu novej haly - Lamac hala1
Páčil sa vám článok?

V areáli Súkromnej obchodnej akadémie Liberta na Borinskej ulici v bratislavskom Lamači vyrastie do začiatku mája 2011 tréningová ľadová plocha s rozmermi ako v zámorskej kanadsko-americkej NHL (56x26 m). Na športovisku by mali vyrásť nové hviezdy v štyroch zimných olympijských športov - ľadovom hokeji, krasokorčuľovaní, rýchlokorčuľovaní a curlingu.

Pri príležitosti slávnostného poklepania dvoch základných kameňov (jeden pre tréningovú ľadovú plochu, druhý pre športovú hokejovú akadémiu, pozn.) to verejne deklaroval jeden z iniciátorov projektu a bývalý ligový hráč Slovana Bratislava a Pardubíc Ľubomír Pištek.

Tréningová ľadová plocha, ktorej výstavbu slávnostne spoločne so starostkou Lamača Oľgou Keltošovou odštartovali hokejová legenda Jozef Golonka a šesťnásobný majster Slovenska a hráč Slovana Bratislava Richard Kapuš, bude chladená najnovšou technológiou, ktorá doteraz na Slovensku nebola použitá. Táto progresívna technológia zabezpečí celoročnú prevádzku dvoch ľadových plôch - hokejovej a curlingovej. Plánovaný rozpočet nového prírastku medzi bratislavské športoviská je tri milióny eur a kolaudáciu hotovej stavby si jej realizátori naplánovali už na 6. mája 2011. Starostka Lamača O. Keltošová tento dátum pripomenula aj pri klopaní po mramorovej doske základného kameňa.

"Samozrejme, že s tým mottom: do roka a do dňa, som to myslela polovážne - položartom. Ich sľub je veľmi pekný, ale počas môjho starostovania som nadobudla také skúsenosti s investormi, že pri ich sľuboch som už naozaj opatrná. Dátumy sú však uvedené aj v zmluve, takže by ich mali dodržať," povedala pre agentúru SITA Oľga Keltošová a pokračovala: "Som rada, že sa podarilo nájsť užitočný spôsob, ako využiť doteraz vôbec nevyužívaný školský dvor - a že na ňom vyrastie ďalšie športovisko pre našu mládež, ktorých je v Bratislave stále málo."

Starostka Lamača tiež pripomenula, že vedenie tejto bratislavskej mestskej časti (MČ) od prvej chvíle podporovalo nápad zriaďovateľa Súkromnej obchodnej školy Liberta Ľubomíra Slobodu a Ľubomíra Pišteka. "Hoci sme projekt v miestnom zastupiteľstve schválili, veľmi dlho boli proti jeho výstavbe majitelia okolitých pozemkov a rodinných domov. A tiež ekologickí aktivisti, ktorí sa báli hlučnosti a rôznych výparov z tohto objektu. Postupne sme ich všetkých s výnimkou jedného pána dokázali presvedčiť a aj posledný odporca výstavby neskôr súhlasil. Ale najskôr ho iniciátori stavby museli zaviesť do Brna, kde podobná tréningová plocha už roky funguje, aby sa na vlastné oči presvedčil, že jeho obavy z hlučnosti a zápachu sú úplne zbytočné," vrátila sa Oľga Keltošová k obdobiu, keď poslanci MČ Lamač bojovali za novú ľadovú plochu v areáli tunajšej školy.

"Čo bolo v prípravnom období najťažšie? Získať 72 povolení a schválení, ktoré sme za dva roky od prvých úvahách museli na rôznych úradoch vybaviť. Až keď sme celú kolekciu potrebných dokumentov mali kompletnú, mohli sme požiadať o úver a mohli sme sa pustiť do stavby tréningovej plochy," pripomenul Ľubomír Pištek, konateľ a manažér budúcej hokejovej akadémie, ktorá by brány školy mala otvoriť už 1. septembra 2011.

Mladé športové talenty z celej Bratislavy budú v novej akadémii zaradené do športových tried, v ktorých sa budú vzdelávať od prvého ročníka základnej školy až po ukončenie strednej školy s maturitou. "Žiaci budú mať výhodu v tom, že okrem moderne vybavených učební, budú mať k dispozícii aj skúsených pedagógov, trénerov a do vyučovania cudzích jazykov budú zainteresovaní zahraniční lektori. Ďalšou výhodou tohto projektu je napojenie ľadovej plochy priamo na budovu školy," zdôraznil zriaďovateľ Súkromnej obchodnej školy Liberta Ľubomír Sloboda. Podľa neho veľkým plusom nového projektu na Borinskej je úzke prepojenie školy s tréningovou ľadovou plochou a komplexnou športovou prípravou. V areáli školy bude bikrosové, basketbalové a volejbalové ihrisko.

"Spolupracovať budeme aj s blízkou plavárňou a pomoc nám ponúkli aj niektorí kondiční tréneri. V letných mesiacoch budeme organizovať letné kempy pre mladých hokejistov. V akadémii chceme robiť aj autogramiády hokejových hviezd z NHL zo Slovenska a ČR, ktoré sa možno aj priamo zapoja do športovej prípravy malých talentov," dodal Ľubomír Sloboda.

(sita)

Páčil sa vám článok?