Slovan preberá iniciatívu pri výstavbe štadióna

13.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Projekt Národného futbalového štadióna (NFŠ) na bratislavskom Tehelnom poli zrejme napokon nezapadne prachom. Po nedávnom návrhu ministerstva školstva na zrušenie pôvodného uznesenia o jeho financovaní sa zdalo, že nový domov pre slovenskú reprezentáciu aj hráčov Slovana je v nedohľadne, no situácia sa mení k lepšiemu.

"Na základe iniciatívy majiteľa klubu Ivana Kmotríka sa veci začali hýbať správnym smerom. ŠK Slovan  uzavrel so spoločnosťou Národný futbalový štadión a. s. zmluvu o odkúpení súčasného štadióna na Tehelnom poli i príslušných pozemkov, ktoré tak prejdú do vlastníctva klubu. Majoritný akcionár Slovana  je navyše pripravený v prípade potreby garantovať potrebný kapitál na výstavbu," uvádza sa na internetovej stránke slovenského futbalového vicemajstra www.skslovan.com. "Ak by Slovan  pristúpil k realizácii tohto ambiciózneho projektu bez finančnej pomoci štátu či mesta, bol by následne aj nový moderný štadión majetkom nášho klubu," píše sa ďalej na webovom portáli jedného z najtradičnejších slovenských klubov.

V júli 2009 vláda SR schválila návrh financovania výstavby futbalového štadióna pre potreby slovenskej reprezentácie a uložila vtedajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi, aby uzavreli s hlavným mestom SR zmluvu o poskytnutí dotácie. Minister financií Ján Počiatek mal na základe uznesenia vlády zabezpečiť v štátnom rozpočte na rok 2010 na výstavbu štadióna sumu 27,648 milióna eur, v roku 2011 takú istú sumu a v roku 2012 ešte 13,824 milióna eur. Súčasné ministerstvo školstva navrhuje zrušiť uznesenie vlády SR číslo 508 z 8. júla 2009. Ak by sa k tomu vláda odhodlala, zastavilo by sa financovanie Národného futbalového štadióna (NFŠ) na Tehelnom poli v Bratislave zo štátneho rozpočtu. Dôvodom takéhoto kroku je zlá ekonomická situácia v krajine a potreba šetriť verejné financie.

(sita)

Páčil sa vám článok?