Kone a jazdci z celého sveta v Petržalke

5.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Šéf organizačného výboru pretekov v skoku na koni Aegon Mercedes Grand Prix Bratislava CSIO 3*-W Andrej Glatz môže byť spokojný. Na okrúhly, 45. ročník pretekov - od 5. do 8. augusta 2010 - sa znovu podarilo dotiahnuť prestížnych jazdcov a Andrej Glatz už dopredu avizoval: „Máme sa na čo tešiť!“

O veľkom záujme svedčí aj počet prihlásených družstiev, jazdcov a koní, takže rovnako ako v minulosti, aj teraz museli organizátori riešiť dilemu, komu poslať ospravedlňujúci list s oznámením, že im je ľúto, ale kapacita nepustí...

V Bratislave sa predstaví sedemnásť krajín súťažiacich v Pohári národov a celkove je prihlásených 23 ekíp, pričom v prihláškach bolo 199 koní a 97 jazdcov. „Odmietli sme napríklad Holandsko, Fínsko, Veľkú Britániu, Turecko, Chorvátsko a Nórsko,“ prezradil Andrej Glatz. Jeho slová o veľkom záujme potvrdil hlavný rozhodca Peter Herchel, ktorý doplnil: „Toľko jazdcov a koní, koľko budeme mať teraz, sme nemali za celých 45 doterajších ročníkov.“

Slovensko ako organizátor využije možnosť nominovať zvýšený počet pretekárov a koní, reprezentovať ho tak bude spolu pätnásť jazdcov. Na programe 45. ročníka Grand Prix je jedenásť súťaží a okrem najprestížnejšieho Pohára národov pôjde napríklad o body do 6. ročníka Slovenského skokového pohára v seniorskej aj v juniorskej kategórii.

Pohár národov je dvojkolová súťaž reprezentačných družstiev, jeho dotácia je 20 000 eur. Grand Prix jednotlivcov má dotáciu 22 000 eur a je zaradený do Svetového pohára FEI. Obe súťaže sú súčasne kvalifikáciou na Svetové jazdecké hry, ktoré sa na jeseň uskutočnia v americkom Kentucky. Zoznam účastníckych krajín na Grand Prix Bratislava CSIO 3*-W 2010: Belgicko, Bielorusko, Česko, Estónsko, Francúzsko, Grécko, Hongkong, Japonsko, JAR, Lotyšsko, Luxembursko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Švajčiarsko, Švédsko, Taiwan, Taliansko, Ukrajina, USA a Slovensko.

Cyklisti a korčuliari jazdiaci po hrádzi si určite všimli, že trávnik v jazdeckom areáli Slávie STU v Petržalke na Májovej 21 je v perfektnom stave, ktorý nepokazili ani vysoké horúčavy či nedávne búrky. Rozpočet podujatia je 320 000 eur, na odmeny pôjde 100 000 eur. Na rozdiel od minulých ročníkov je vstup pre divákov bezplatný.

Minuloročnými víťazmi Pohára národov bol tím Francúzska. Aegon Mercedes Grand Prix vyhral tiež Francúz - Stéphan Lafouge. Po troch štvrtkových súťažiach sa v piatok predpoludním uskutoční Small Tour a popoludní od približne 13.00 h sa začne Pohár národov, ktorý je súčasne kvalifikáciou na Svetové jazdecké hry v Kentucky a na Grand Prix. Sobotňajší program vytvoria finále Small Tour, Middle Tour, od 15.00 h Big Tour, tretia kvalifikácia na Grand Prix, popoludnie uzavrie približne od 17.00 h Six Bar Competition.

Nedeľňajšie vyvrcholenie zaobstarajú predpoludním SSP Aegon Cup Junior (od 9.00 h), Little Prix Bratislava Middle Tour Final (od 11.00 h) a od približne 14.00 h Aegon Mercedes Grand Prix Bratislava - FEI World Cup.

(db)

Páčil sa vám článok?