Metropola sa na hokejový šampionát teší

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

O pridelení organizácie majstrovstiev sveta v roku 2011 Slovensku a význame tohto rozhodnutia pre Bratislavu sme sa pozhovárali s bratislavským primátorom Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Je to výborná správa pre Slovensko a pre Bratislavu. Som presvedčený, že naše mesto bude dôstojným dejiskom jedného z najväčšmi sledovaných vrcholných športových podujatí roka. V Bratislave vyrástlo alebo pôsobilo mnoho skvelých hokejistov a tento šport sa tu dlhodobo teší najväčšej popularite. Samospráva mesta Bratislavy je pripravená účinne spolupracovať so slovenskou vládou, Slovenským zväzom ľadového hokeja a potenciálnymi strategickými investormi na príprave a realizácii modernej viacúčelovej haly, ktorá bude v roku 2011 dejiskom rozhodujúcich zápasov majstrovstiev.

Podmienkou na usporiadanie šampionátu je vybudovanie novej haly v Bratislave. Je známe, kde by mala stáť?

- Myslím si, že predbežná lokalita v novom celomestskom centre na južnom brehu Dunaja medzi Mostom Apollo a Prístavným mostom je z hľadiska dopravného spojenia i blízkosti centra takmer ideálna. Už v júni by malo mestské zastupiteľstvo schváliť územný plán zóny, ktorého súčasťou je aj táto viacúčelová hala. Ďalšie kroky budú závisieť od rokovaní Slovenského zväzu ľadového hokeja s vládou, mestom a zrejme aj strategickým investorom. Nová hala by mala mať kapacitu okolo 12-tisíc divákov. Podobná je napríklad v nemeckom Mannheime.

Príprava podobných veľkých projektov spravidla trvá pomerne dlhý čas. Môžeme mať istotu, že do roku 2011 bude nová hala skutočne postavená?

- Iba pripomeniem, že v podstate všetky krajiny, ktoré v predchádzajúcich rokoch získali právo usporiadať šampionát a zaviazali sa výstavbou novej haly, boli v čase kandidatúry úplne v rovnakej situácii, v akej sme teraz my. Niektoré dokonca ešte ani nemali jasno o lokalite. Neskôr vyrástli špičkové haly ako Globen v Štokholme, Hartwall v Helsinkách, Sazka Aréna v Prahe alebo Riga Aréna. Čaká nás náročná práca, ale verím, že bude odmenená úspechom. Okrem novej haly bude už o niekoľko rokov v Bratislave aj viacero nových kvalitných hotelov a zlepší sa tiež dopravný systém.
Zhováral sa Juraj Handzoo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?