P. Kašpar: Petržalka nemala vypadnúť z ligy

18.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Generálny manažér dnes už bývalého účastníka futbalovej Corgoň ligy MFK Petržalka Petr Kašpar nečakal, že v službách klubu skončí po dlhých desiatich rokoch v momente, keď na slávne časy dvojnásobného majstra Slovenska z rokov 2005 a 2008 budú v Petržalke iba spomínať.

"Samozrejme, že takýto výkonnostný pád o súťaž nižšie človeka nepoteší. Všetci, čo robíme okolo futbalu v Petržalke, sme z toho veľmi sklamaní. Je to ešte čerstvé. Ťažko sa o tom hovorí," povedal P. Kašpar na margo rozlúčky Petržalky s Corgoň ligou a pokračoval: "Nečakali sme, že trinásťbodový náskok po jeseni, ktorý sme mali pred poslednými Košicami, nebude stačiť na to, aby sme si uchovali corgoňligovú príslušnosť. Keď si práve skončenú jarnú časť súťaže premietam v mysli, je smutné, kam sme sa počas nej dostali. Ale treba priznať, že mnohé veci sme si zavinili sami. Podľa mňa sme zbytočne podcenili vzniknutú situáciu a nevedeli sme ju správne vyhodnotiť. Už o tom ani nechcem hovoriť. Je to udalosť, ktorá sa práve teraz, keď náš klub mení majiteľov, nemala stať."

Dlhoročný skúsený funkcionár Petržalky tiež pripomenul, že proces petržalského opúšťania najvyššej slovenskej futbalovej súťaže sa začal vo chvíli, keď z klubu odišiel majiteľ a mecenáš klubu, ktorého hráči pred piatimi rokmi svojou "spanilou jazdou" v Lige majstrov 2005/2006 totálne šokovali celú futbalovú Európu. Teraz, v závere sezóny 2009/2010, zasa nepríjemne šokovali sami seba a tiež hŕstku svojich verných priaznivcov.

"Odchod majiteľa klubu sa postupne odrazil nie iba na jeho komplikovanej ekonomickej situácii, ale aj na odchodoch hráčov do iných klubov. Po zimnej prestávke, keď z tímu Petra Fiebera st. odišli útočníci Andrej Hodek a Tomáš Majtán, stredopoliar Karim Guéde a obrancovia Roman Konečný a Andrej Burza, v Petržalke zostali hrať menej skúsení futbalisti a tí nedokázali zachrániť Corgoň ligu. Škoda toho, lebo mužstvo, hoci bolo na jar naozaj výrazne oslabené, si nezaslúžilo vypadnúť. Ligu malo zachrániť, bolo to v jeho silách," skonštatoval Petr Kašpar, ktorý svoju budúcnosť zatiaľ s klubom ŠK Slovan Bratislava nechcel spájať.

"Každý mi to teraz hneď pripomína, lebo vie o mojich kontaktoch s majiteľom Slovana. Ale ja sa tam ešte neponáhľam, lebo teraz treba najskôr vyriešiť budúcnosť Petržalky. Musíme tento klub v stanovenom čase odovzdať novým majiteľom, ktorým sme sľúbili, že Petržalku predáme za symbolické jedno euro. Až keď táto transakcia bude vyriešená k spokojnosti všetkých zainteresovaných, potom sa budem detailne zaoberať svojou budúcnosťou. Najradšej by som pokračoval v tom, čo som robil doteraz - športového manažéra alebo športového riaditeľa. V tom sa vyznám, funkciu generálneho manažéra vo veľkom klube pokojne prenechám iným," vysvetľoval Petr Kašpar a dodal: "Otázky na mňa typu: kedy odídem do Slovana, kedy nahradím v ňom toho alebo toho funkcionára, to je podľa mňa iba také sondovanie a hľadanie odpovedí na niektoré aktuálne otázky. Dovtedy, kým Petržalka neprejde aj po legislatívnej stránke do vlastníctva nových majiteľov, som zamestnancom MFK Petržalka. Z mojej pozície a funkcie pomáham novým vlastníkom robiť všetko tak, aby sa spomenutú transakciu podarilo bez problémov dokončiť včas. Teraz po sezóne musí náš klub nie iba po ekonomickej, ale aj po právnej stránke prejsť do rúk skupiny nových majiteľov a akcionárov FC Petržalka 1898. Na to, aby sme to uskutočnili presne podľa noriem Slovenského futbalového zväzu (SFZ), musíme to urobiť šesťdesiat dní pred začiatkom nového súťažného ročníka dvoch najvyšších slovenských futbalových súťaží."

(sita)

Páčil sa vám článok?