Na júlové otvorenie novej cyklotrasy v Burgenlande môžu ísť aj Bratislavčania

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Úplne novú cyklistickú trasu okolo Neziderského jazera v rakúskom Burgenlande otvoria počas Dňa cyklistiky 8. júla. Trasa so špeciálnymi novinkami je od Bratislavy vzdialená iba 30 kilometrov.

Bratislavskí cykloturisti môžu aj v tomto roku využiť cenovo výhodné denné železničné spojenie s prepravou bicyklov na trati Bratislava - Petržalka - Parndorf. Lístok stojí 112 korún, za prepravu bicykla sa platí 80 korún. Záujemcovia sa dostanú z Bratislavy za 25 minút do stanice Parndorf, odkiaľ je priame napojenie na sieť cyklistických ciest okolo Neziderského jazera v dĺžke 500 kilometrov. Trasy sú čiastočne vyasfaltované a veľmi dobre značené. Železničné spojenie v minulom roku iniciovala Železničná spoločnosť spolu s rakúskymi štátnymi dráhami a zväzom cestovného ruchu Burgenlandu.

Tvorcovia novej cyklistickej trasy B10 okolo Neziderského jazera urobili oddychové miesta v novom dizajne a nové panoramatické informačné tabule majú prispieť k ľahšej orientácii. Atrakciou je drevená rebrovitá škrupina, ktorá je miestom na oddych medzi Podersdorfom a Illmitzom a pod názvom „jaskyňa“ je prvou drevenou konštrukciou tohto druhu v Rakúsku. Pavilón je pokrytý trstinou, čo mu dodáva typický burgenlandský charakter. V chladnom a vzdušnom interiéri sú lavice a stoly z pieskovca. Ďalšie odpočívadlá zapadajú do prostredia vďaka konštrukciám s plachtovým prístreškom, ktoré poskytujú potrebný tieň.

Okolie Neziderského jazera, ktoré je najdlhším stepným jazerom v strednej Európe, je jedna z najkrajších a najzaujímavejších cyklistických trás. Trasa je dlhá 138 kilometrov a rozprestiera sa okolo kultúrnych a prírodných oblastí a malebných mestečiek. Asi 38 kilometrov trás vedie po maďarskej strane.

Počas Dňa cyklistiky sa uskutoční aj 6. etapa pretekov okolo Rakúska, ktorá je dlhá viac ako 38 kilometrov, pričom štart a cieľ je v Podersdorfe.

Páčil sa vám článok?