Márne čakanie na pohárový zázrak

2.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Aston Villa je mužstvom minimálne na úrovni Ajaxu Amsterdam a možno aj o niečo lepšia. Keby sa porovnával Rapid Viedeň a Slovan, tak fanúšikovia belasých budú asi protestovať, aby sme Rakúšanov označili za oveľa kvalitnejší tím. Napriek tomu: kým Slovan s Ajaxom vypadol so skóre 1:7, Rapid Aston Villu vyradil!

Toľko na margo rečí, že futbalisti Slovana v play-off Európskej ligy na Ajax jednoducho nemali. Odvetný duel na Tehelnom poli mal byť pôvodne sviatkom a bezprostredne po žrebe sa čakalo, že tribúny budú vypredané. Sviatok to nakoniec nebol, tribúny zostali prázdne a aj na ihrisku sa odvíjal skôr prípravný duel (v niečom pripomínajúci zápas s Neapolom), než bitka o účasť v základnej skupine Európskej ligy. Slovanisti pritom mali v bratislavskom stretnutí ideálnu šancu na získanie sebadôvery.

Prípadná, hocijaká výhra nad silným súperom, ktorý však viditeľne pricestoval s cieľom nezraniť sa, prípadne nedostať zbytočné žlté karty, by ich znovu odrazila od dna. Žiaľ, nestalo sa. Navyše, fanúšikovia skandovaním „Petržalka, von!“ a „My chceme Slovan“ naznačili, čo ich momentálne najviac hnevá.

Väčší odpor od súpera čakal aj hosťujúci tréner Martin Jol, ktorý tiež predpokladal, že domáci sa viac pobijú o víťazstvo nad renomovaným súperom. „Som rád, že sa tak nestalo a my sme sa nedostali pod žiadny tlak.“ Čerstvý domáci kormidelník Michal Hippa absolvoval premiéru a po nej zvaľoval vinu za výsledok na nepremenené šance: „Dokázali sme si ich vypracovať, ale nedokázali sme ich premeniť. Po vyrovnaní som narátal ďalších päť-šesť príležitostí, no gól sme nedali a naopak, inkasovali sme druhý gól.“

Európska pohárová sezóna sa tak pre Slovan (ale vlastne aj pre celý slovenský futbal) skončila ešte v lete, čo nie je žiadne prekvapenie. Nie je to vlastne ani hanba, pretože v pohároch skončili aj renomovanejšie mužstvá ako trojica Slovan, Žilina, Košice. Na Tehelnom poli tiež nemusia robiť z pohárového konca tragédiu. Zamyslieť sa musia skôr nad iným - prečo Slovan vyhral iba to, čo vyhrať mal, kde sa od neho čakali prehry, to aj prehral.

Práve neprekročenie vlastného tieňa delí belasých od mužstiev, ako bol vo štvrtok večer viedenský Rapid. Ten nebol favoritom už doma a predsa vyhral 1:0. V Birminghame mal dostať nakladačku, ale uhral postupovú prehru 1:2, pričom na začiatku ho nezlomili ani dva pokutové kopy nariadené proti nemu a v závere si počínal ako skúsený európsky tím.

Na druhej strane je pravdou, že pre belasých to bol prvý vážny pokus dostať sa ďalej v Lige majstrov či v Európskej ligy. V okolí je pritom množstvo mužstiev, ktoré sa o to márne usilujú a ich rozpočet a možnosti sú oveľa vyššie ako u slovenského majstra. Navyše ani Petržalke nevyšiel pokus o prienik do Európy hneď na prvý pokus, ale tiež si „odtrpela“ svoje Bordeaux či Dnepr.

Hlavné je preto poučiť sa, veriť si, nikdy sa dopredu nevzdávať a netvrdiť, že aj tak na súpera nemáme. Najhoršie by zase bolo, ako to povedal tréner Milan Lešický, zabudnúť po pár dňoch na Ajax, ale aj AS Rím či Partizan Belehrad a utešovať sa tým, akí sme dobrí v lige. Akých máme dobrých útočníkov, keď dajú Senici päť gólov, akú nepriepustnú obranu, ktorá neinkasuje s Trnavou a akých režisérov hry, keď pomotajú hlavu Dunajskej Strede...

Dušan Blaško

Slovanista Martin Dobrotka zastavuje najlepšieho hráča Ajaxu Suareza.
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?