Futbalový štadión za 69,12 miliónov postaví mesto

8.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Projekt moderného futbalového štadióna v Bratislave by sa mal posunúť do ďalšej etapy, vláda SR na svojom stredajšom rokovaní v Bánove pri Nových Zámkoch prerokovala a s pripomienkou schválila návrh financovania jeho výstavby.

Nové športovisko by malo spĺňať kritériá medzinárodných federácií na usporadúvanie medzištátnych zápasov. Štadión bude investíciou národného významu, a preto do jeho financovania vstúpi aj štát, hoci nebude investorom a ani prevádzkovateľom. Vlastníkom nového štadióna by malo byť Hlavné mesto SR Bratislava, ktoré bude zabezpečovať aj jeho prevádzku.

Náklady na výstavbu by mali podľa materiálov, ktoré sa dostali na rokovanie vlády, dosiahnuť sumu 69,12 milióna eur. Vláda by financovanie mala podporiť dotáciami pre Hlavné mesto SR vo výškach 27,648 mil. eur v roku 2010, 27,648 mil. v roku 2011 a 13,824 mil. v roku 2012. Podobne financovala vláda zo štátnych prostriedkov aj projekt rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Jednou z podmienok poskytnutia štátnej dotácie je aj záväzok Hlavného mesta SR Bratislavy, že futbalový štadión bude bezplatne k dispozícii pre potreby štátnych futbalových reprezentácií Slovenskej republiky od mládežníckych kategórií až po seniorské a pre potreby organizovania významných národných športových a kultúrnych podujatí počas 30 rokov odo dňa kolaudácie.

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) František Laurinec na margo rozhodnutia vlády poznamenal: "Samozrejme, že rozhodnutie členov vládneho kabinetu finančne podporiť výstavbu Národného futbalového štadióna SFZ na Tehelnom poli nás veľmi potešilo. Je to veľmi pozitívny signál, ktorý štát vyslal k slovenskému futbalu a k slovenskej reprezentácii usilujúcej sa o postup na MS 2010. Vedeli sme, že v programe stredajšieho zasadania vlády v Bánove je aj tento bod. V tejto chvíli však nemáme žiadne oficiálne dokumenty ani žiadne podklady k tomuto rozhodnutiu vlády, takže ho nechceme nejako obsiahlo komentovať. Keď dostaneme z Úradu vlády SR oficiálne dokumenty, hneď pripravíme tlačovú besedu, na ktorej budeme médiá i širokú verejnosť o všetkom okolo chystanej výstavby Národného futbalového štadióna SFZ informovať. Pripravíme prezentáciu našich zámerov na patrične vysokej úrovni."

Nový moderný futbalový štadión Slovensko potrebuje ako soľ. V súčasnosti reprezentácia hráva väčšinou na Tehelnom poli, ktoré však už dávno zaostáva za medzinárodnými štandardami. Zápasy reprezentácie či klubov v európskych pohároch sa na ňom organizujú s veľkými problémami a len vďaka výnimkám. Slovensko má pre kvalifikačné zápasy na Tehelnom poli výnimku len do konca súčasnej kvalifikácie o postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike.

Nový štadión by mala pravidelne využívať slovenská reprezentácia a bratislavské ligové kluby. Moderný futbalový stánok by mal stáť na mieste súčasného Tehelného poľa. Slovenský futbalový zväz zvažoval aj alternatívy postavenia štadióna na Pasienkoch, na predmestí Bratislavy alebo v inom slovenskom meste. Nový štadión by mal mať podľa kritérií Európskej futbalovej únie (UEFA) štyri hviezdičky, čo znamená minimálnu kapacitu 20-tisíc krytých miest na sedenie, vyhrievaný trávnik, moderné a veľké šatne, priestory na základnú lekársku starostlivosť, reštaurácie, bufety a stravovacie zariadenia pre divákov a tiež dostatočný počet toaletných zariadení.

Podľa harmonogramu projektu výstavby, ktorý sa dostal na rokovanie vlády, by sa už tento rok v júli mala začať projektová príprava, od septembra sa bude vyberať dodávateľ na búranie starého štadióna a od januára 2010 na hlavnú stavbu. So samotnou výstavbou by sa malo začať v januári 2010, keď sa budú prekladať siete. V priebehu marca a apríla 2010 by sa mal začať búrať starý štadión na Tehelnom poli a od 1. mája by sa mala začať samotná výstavba. Štadión by mal byť kompletne hotový 1. mája 2012, keď by ho mali odovzdať do skúšobnej prevádzky.

(sita)

Páčil sa vám článok?