Cena Slovenska ožila, v stredu bude 49. ročník

7.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Kedysi slávny bratislavský míting známy v časoch najväčšieho rozkvetu ako Pravda - Televízia - Slovnaft či neskôr len Slovnaft, napíše v stredu 8. júla 2009 po jednoročnej nútenej pauze už svoju 49. kapitolu pod názvom Cena Slovenska.

Bude oveľa skromnejšia ako kedysi, lebo na bratislavských Pasienkoch sa na štadióne Interu od 16.00 h predstavia slovenskí atléti a zopár jednotlivcov z Česka, Maďarska, Čiernej Hory a aj v Česku žijúci a trénujúci Pascal Mombo Sarwat z Tanzánie, ktorý pobeží osemstovku.

"Vlani sme na míting nezohnali peniaze, no teraz sme vypracovali na podujatie projekt, ktorý sme predložili Ministerstvu školstva SR. Pôjde o nízkorozpočtové preteky, nevyplácame štartovné ani nijaké bonusy a nepreplácame ani cestovné," vysvetlil riaditeľ 49. ročníka Ceny Slovenska Imrich Ozorák a dodal, že pokračovanie slávneho mítingu čiastočne iniciovali aj bratislavské atletické kluby, keďže v lete je na Slovensku len minimum atletických súťaží.

Štadión Interu sa chystá na rekonštrukciu v súvislosti so sťahovaním sa majstrovského Slovana Bratislava, ktorý bude na Pasienkoch hrávať v čase výstavby Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli. Imrich Ozorák verí, že stredajšie preteky nebudú zároveň definitívnou rozlúčkou atletiky so štadiónom, na ktorom videli diváci dva svetové rekordy legendárneho žrdkára Sergeja Bubku. "Pevne verím, že atletický ovál aj sektory ostanú zachované aj po rekonštrukcii," nádejal sa Ozorák a dodal, že organizátori si štadión Interu po koncerte skupiny Depeche Mode sami vyčistili.

Opravu by si však žiadala aj dráha. "Napríklad štvorstovku nie je možné bežať v druhej dráhe, takže budeme musieť improvizovať. Všetko však máme premyslené," poznamenal riaditeľ mítingu, ktorý organizujú Inter Bratislava, Slávia UK Bratislava a agentúra Archa. V programe Ceny Slovenska je celkovo 15 disciplín - 8 mužských (100, 200, 400, 800, 1500, výška, diaľka, trojskok) a 7 ženských (100, 200, 400, 800, výška, diaľka, trojskok).

Napríklad v skoku do diaľky žien sa o B-limit na svetový šampionát v Berlíne (662 cm) pokúsi Renata Medygesová, vo výške sa bude o čosi podobné snažiť Peter Horák (tréner R. Mišík: "Na štadióne Interu sa mu vždy dobre skákalo"), na 800 m mužov sa Malačan Ján Beňa s pomocou Branislava Bundzíka a spomenutého Sarwata z Tanzánie bude snažiť o limit na juniorské ME (1:51,50) a vo výške bude testovať svoju aktuálnu formu pred ME do 22 rokov výškar Martin Kalafus. Celkom solídna konkurencia sa podľa prihlášok črtá aj v šprintoch s účasťou Benka, Turčániho, Kršákovej, Bršelovej či Šibovej.

(sita)

Páčil sa vám článok?