Slovenský futbal vedie ďalší Bratislavčan

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Týždeň pred začiatkom najvyššej futbalovej súťaže sa v bratislavskom Dome športu uskutočnila toľko očakávaná mimoriadna konferencia Slovenského futbalového zväzu, ktorá mala ukázať ďalšie smerovanie futbalu pod Tatrami.

Pre Bratislavu bola o to zaujímavejšia, že po odstúpení prezidenta Spartaka Trnava Jozefa Bachratého, boli zostávajúcimi štyrmi kandidátmi na post prezidenta SFZ traja Bratislavčania a Ivan Nemečkay z Dubnice.

Vo voľbách, ktorých dôveryhodnosť mnohí pre nepresnosti s počtom prezentovaných delegátov spochybňovali, nakoniec zvíťazil František Laurinec. Druhý skončil Ivan Nemečkay, tretí Peter Mutkovič dostal iba jeden hlas, štvrtý Ľubomír Voloch ani jeden. „Vo svojej práci sa budem riadiť filozofiou, že futbal majú robiť ľudia, ktorí ho chcú robiť, vzájomne sa rešpektujú a spolu komunikujú,“ povedal po zvolení František Laurinec a k budúcnosti slovenského futbalu dodal: „Nezmení ho vyriešenie jedného problému, musia sa zmeniť metódy a štýl práce ako celku.“ Môže byť zaujímavé, že funkciu prezidenta bude František Laurinec vykonávať ako neprofesionál.

Zvolenie nového prezidenta vyvolalo okamžitú reakciu u reprezentačného trénera Dušana Galisa. Ten už pred konferenciou avizoval, že ak sa František Laurinec stane prezidentom, zloží funkciu trénera reprezentácie. Bezprostredne po oznámení neoficiálnych výsledkov tak Dušan Galis skutočne urobil: „Naša spolupráca neprichádza do úvahy. Stále by to medzi nami škrípalo. Do leta povediem Trnavu a potom odídem do zahraničia...“ Na adresu Františka Laurinca dodal: „Chcel by som sa ho spýtať, prečo pred rokom odišiel zo slovenského futbalu a či tie diery, o ktorých vravel, že nimi zateká do nášho futbalu, predchádzajúcich sedem rokov tiež neotváral...“

Slovenský futbal má teda týždeň pred začiatkom ligy a mesiac pred úvodným jarným kvalifikačným zápasom o postup na ME 2000 aj po konferencii problémov vyše hlavy!

Michal Minďáš

Páčil sa vám článok?