Športovísk vraj v hlavnom meste ubúda

30.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na problém ubúdania športovísk v meste upozorňujú zástupcovia mládežníckych družstiev v petícii proti ich rušeniu. Dali to najavo aj symbolickým súbojom vo futbale mládežníckych družstiev.

Súboj sa uskutočnil minulý týždeň priamo na ploche Primaciálneho námestia medzi deťmi z klubu Karlova Ves a BCT Bratislava. Bratislavský mládežnícky šport trápi podľa signatárov petície (pod ktorú sa k 25. 10. podpísalo viac ako 1700 ľudí) akútny nedostatok športových zariadení. Mnohé boli zrušené bez náhrady, znižuje sa počet hodín telesnej výchovy v školách, počet športujúcich detí alarmujúco klesá.

Signatári upozorňujú že ľudia sa dnes venujú mládežníckemu športu vo svojom voľnom čase zadarmo, alebo len za minimálne finančné ocenenie. Bojujú proti prekážkam, ktoré im do cesty stavia mestská a miestna samospráva v podobe rušenia existujúcich športovísk a prenájmom na iné účely. Podľa jedného z organizátorov petície a predsedu futbalového klubu BCT Ota Kremmera neexistuje jasná koncepcia napríklad mládežníckeho futbalu nielen v rámci Bratislavy, ale aj celého Slovenska.

„Stačilo by nám možno aj to, že tak ako je oslobodená napríklad cirkev od niektorých daní z nehnuteľností, tak by to sa malo stať aj v prípade klubov, ktoré sa starajú o mládež,“ uviedol O. Kremmer. Ďalší z organizátorov Jozef Čahoj tvrdí, že tu ide o zánik desiatok športovísk - o ihriská pred školami, ale aj mnohé tenisové kurty. Podľa neho sa za posledných devätnásť rokov v Bratislave znásobil počet jej obyvateľov približne o štvrtinu. Nevie o tom, žeby sa o štvrtinu zvýšil aj počet športovísk.

Podľa námestníčky primátora Anny Dyttertovej (KDH), mesto neruší a v minulosti ani nerušilo športoviská. Naopak, podľa nej vyčleňuje územia ktoré majú slúžiť iba na tento účel. Magistrát založil v tomto volebnom období komisiu výlučne pre šport a rekreáciu a zriadil fond na rozvoj športu. Peniaze do fondu sa majú získavať z predajov majetku mesta. Bratislava podporuje aj spoluorganizuje podľa A. Dyttertovej rôzne cyklotúry, behy, preteky detí a mládeže. Existujúca grantová komisia môže na základe žiadosti a posúdenia udeliť grant rôznym športovým klubom a iniciátorom športových podujatí.

„Snažíme sa napríklad revitalizovať aj školské dvory, ktorých máme veľmi veľa a niektoré sú v takom stave, že potrebujú injekciu od mesta, aby mohli slúžiť mládeži,“ uviedla. V tejto súvislosti pripomenula, že nedávno vznikol v Karlovej Vsi štadión s umelou trávou za 18 miliónov korún a pri škole A. Dubčeka vzniklo úplne nové športové ihrisko. Mesto podľa nej spolupracuje s mestskými časťami a pomáha im pri revitalizácii a údržbe športovísk.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?