Pohárová bieda, návštevy sa rátajú na stovky

30.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Futbaloví tréneri, funkcionári, ale aj samotní hráči priznávajú, že najľahšia cesta do pohárovej Európy vedie cez Slovenský pohár. Stačí mať šťastie na prijateľných súperov, vyhrať päť-šesť zápasov a ste v Pohári UEFA.

Zdalo by sa teda, že fanúšikovia to pochopia a prídu povzbudiť svoje mužstvo. Omyl. Pre slovenského diváka je Slovenský pohár nechceným dieťaťom, ako-tak ho láka až vo finále, dovtedy sa hrá druhá najdôležitejšia pohárová súťaž na Slovensku za hlbokého nezáujmu tribún.

Svoj podiel viny však na tom majú aj kluby. Tréneri v týchto zápasoch často dávajú šancu náhradníkom či juniorom, prekladajú sa termíny, ale aj dejiská zápasov, takže kým sa človek zo všetkého vysomári, prejde ho chuť ísť na štadión. Totálny nezáujem poznačil aj obidva prvé zápasy troch bratislavských tímov vo štvrťfinále SP.

Kým na Slovan v Košiciach prišla asi poltisícovka divákov, derby Inter - Petržalka sledovalo na Pasienkoch necelých 400 divákov. Neuveriteľné číslo, ktoré symbolizuje totálny nezáujem o futbal. Potvrdzuje to však fanúšikovskú ignoranciu, ktorú naznačilo necelých 5-tisíc divákov na jesennom šlágri Petržalka - Žilina či tisícovka fanúšikov belasých na nedávnom ligovom súboji Slovan - Zlaté Moravce...

Ako-takú spokojnosť preto mohli mať iba Petržalčania, ktorí si víťazstvom 4:0 na 99 percent objednali miesto medzi semifinálovou štvoricou. Prvoligový Inter síce avizoval, že chce favorita potrápiť, ale nakoniec viac potrápil hŕstku svojich priaznivcov ako sebavedomých hostí, ktorí mohli vyhrať ešte vyšším rozdielom.
„Takto sa má pristupovať k podobným stretnutiam,“ pochvaľoval si tréner Vladimír Weiss a pokračoval: „Hrali sme zodpovedne, hráči pristúpili k duelu s plnou vážnosťou, tí, ktorí sa bijú o miesto v základnej zostave, zabojovali tak, ako sa od nich čaká. Som rád, že sme si situáciu neskomplikovali a že sme o postupe rozhodli už pred odvetou.“

Domáci kormidelník Vladimír Koník mal menší dôvod na spokojnosť: „Petržalku sme chceli potrápiť, ale mali sme pred ňou priveľký rešpekt. Rozdiel medzi mužstvami bol priveľký, výsledok mohol byť ešte horší."

Slovanisti sa vrátili z Košíc s dvojgólovou prehrou a potvrdili, že im východ republiky v tomto ročníku nesedí, keďže pred pár týždňami tu v lige prehrali trojgólovým rozdielom. Tréner Boris Kitka mal však rovnaký pocit ako po prvom stretnutí: „Hráči pristúpili k zápasu dobre, napriek tomu, že sme hrali oslabení, sme si takúto prehru nezaslúžili. Škoda, že sme nevyužili ani jednu šancu a nedali aspoň gól."

Odvetné zápasy sa hrajú až 28. novembra, keď Slovan hostí Košice a Inter zavíta na Armediu. V Petržalke sa hrá už o 13.00 h, na Tehelnom poli o 16.30 h, čo znamená, že hlavne prvý čas priam vyzýva na ďalší divácky rekord...

(mm)
Páčil sa vám článok?