Tenisti sa musia naučiť hrať bez Hrbatého

21.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prešlo pár mesiacov a zo slovenskej tenisovej ekipy, ktorá žala úspechy v Davisovom pohári zostal iba názov. Karol Kučera vymenil raketu za gitaru, Dominik Hrbatý má za sebou operáciu ramena a návrat k rakete iba plánuje, Karol Beck si stále neodpykal trest za doping.

Za tejto situácie sa rodila zaujímavá nominácia na baráž o účasť vo Svetovej skupine Davisovho pohára proti Kórejskej republike (21.-23. septembra). Miesto v nej si nakoniec vybojovali Lukáš Lacko (160. v rebríčku Entry), Michal Mertiňák (177.), Ivo Klec (215.) a Martin Kližan (423). Súper však tiež nedisponuje žiadnymi veľkými esami. Osemfinalista US Open Lee je síce v rebríčku na 39. priečke, ale ostatní sú ešte nižšie ako slovenskí reprezentanti: Im (275.), Jun (407.) a An (419.).

„Bez Hrbatého to bude ťažké, ale Dominik nie je stroj, ktorý by dokázal odohrať každý zápas s maximálnym nasadením. Nedalo sa rátať s tým, že bude stále fit. Jeho neúčasť nás oslabí, na druhej strane je to teraz vyrovnaný tím mladých chlapcov, ktorí určite vydajú zo seba všetko,“ prezradil nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř.

Jeho zverenci začali s prípravou na stretnutie koncom minulého týždňa, keď už všetci mali za sebou zahraničné turnaje, kde sa im darilo so striedavými úspechmi. Ako prví vyšli na kurt Lukáš Lacko (na fotografii) s Kližanom, v nedeľu sa čakalo na Kleca, v pondelok na Mertiňáka. Už koncom minulého týždňa priletela na Slovensko aj trojica Kórejčanov, boli však bez Leeho, ktorého čakali až po víkende. Napriek výraznému oslabeniu je Slovensko favoritom, no Miloš Mečíř varuje pred prípadným podcenením. „Najväčšia hviezda Lee je hráč svetovej triedy a ostatní v ňom vidia svoj vzor. Pre verejnosť možno nie je Kórea veľkou tenisovou krajinou, ale štáty z tohto regiónu robia vo všetkom veľké pokroky,“ tvrdil Miloslav Mečíř, pre ktorého je práve Kórea zasľúbenou krajinou. Pred necelými dvadsiatimi rokmi tu získal olympijské zlato...

Výhodou pre Lacka a spol. by mal byť povrch. Ako hostitelia sme si zvolili antuku, ktorá by nám vyhovovať. „Kórejčania vyrastajú na tvrdých povrchoch, naši na antuke, takže verím, že sa potvrdí správnosť výberu,“ želal si Miloslav Mečíř.

Stretnutie sa začína v sobotu 21. septembra o 15. h, sobotňajšia štvorhra je o 13. h, rovnaký čas platí aj pre úvodnú dvojhru nedeľňajšieho programu. Lístky na dvojhry stoja 400 Sk, na štvorhru 200 Sk. „Verím, že diváci prídu povzbudiť omladený tím. Práve hľadisko by totiž mohlo byť tým rozhodujúcim momentom vo vyrovnanom zápse. Šance vidím 50 na 50, podpora fanúšikov by mohla prevážiť duel v náš prospech,“ predpovedal generálny sekretár tenisového zväzu Igor Moška a dodal: „Antuku v Sibamac aréne stavali dva razy a v oboch stretnutiach, muži proti Američanom a ženy proti Srbkám, sme prehrali. Do tretice by to už malo vyjsť!"

(mm)
FOTO – TASR
Páčil sa vám článok?