Dnes sa začínajú MS v basketbale junioriek

25.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ako vôbec prvý svetový šampionát na slovenskom území v novovekej histórii basketbalu odštartujú dnes MS hráčok do 19 rokov v Bratislave. Slovenské reprezentantky sa v základnej A-skupine postupne stretnú s Kórejskou republikou, Španielskom a Argentínou vždy v NTC, druhým dejiskom je ŠH Pasienky.

V dvoch halách sa počas poldruha týždňa predstaví 16 najlepších svetových družstiev tejto vekovej kategórie. Po tri najlepšie z každej skupiny postúpia do druhej fázy, tímy z posledných štvrtých priečok budú hrať o 13. až 16. miesto. V druhej fáze vytvoria družstvá dve 6-členné skupiny a najlepšie štyri z oboch postúpia do štvrťfinále, ktoré sa bude hrať tradičným krížovým play off systémom.

"Na takomto podujatí si už súperov veľmi nemôžete vyberať. Úroveň je vyrovnaná, každý z tímov je ťažký, no myslím, že sme dostali prijateľnú skupinu. Verím, že dievčatá sa pred domácimi fanúšikmi predvedú v dobrom svetle," zdôraznil prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Rudolf Petrovský.

Kormidelník slovenskej devätnástky, ktorému asistentku robí bývalá dlhoročná úspešná slovenská reprezentantka Iveta Bieliková, je Srb Želko Vukijevič. Na Slovensko prišiel s 25-ročnými trénerskými skúsenosťami v januári. "Odvtedy som si zmapoval všetko podstatné v tunajšom basketbale až do kategórie 19-ročných. Navštívil som množstvo zápasov, všetky patričné kluby a urobil som si obraz o tom ako sa dá ďalej perspektívne pracovať. Družstvo pre tento šampionát je zložené z troch hráčok s ročníkom narodenia 1988, ostatné sú 89-tky, ktoré nedávno štartovali na majstrovstvách Európy 18-ročných v Novom Sade," zdôrazňuje Vukijevič.

V tíme mu chýbajú pre zranenia a iné dôvody štyri hráčky, s ktorými počítal, ale ako tvrdí, nie je trénerom, ktorý sa na absencie vyhovára: "Tucet na šampionáte tvoria hráčky pracovité a ambiciózne, ktoré od 14. mája na pravidelných sústredeniach tvrdo pracovali denne aj šesť hodín. Našou úlohou je teraz predviesť dobrý basketbal a s tým by sa mali dostaviť aj dobré výsledky. Mimoriadne by som bol spokojný s postupom cez úvodné dve fázy, teda umiestnením v prvej osmičke."

Tréner z krajiny vyhlásenej basketbalovej školy úplne zmenil systém práce s pridelenou mládežou. Potvrdzujú to aj samotné jeho zverenky prostredníctvom kapitánky Lucie Krč-Turnovej: "Spočiatku sme cítili jazykovú bariéru, ale postupne sme si zvykli a teraz už nemáme žiadne problémy. Je cítiť rozdiel v prístupe, je to temperamentný Juhoš, ktorý okrem fanatizmu priniesol aj nové postupy v tréningovom procese. Dúfam, že ho nesklameme."

História slovenského juniorského basketbalu mala svoj slávny začiatok s hviezdnou kontinuitou. Po zisku striebra na žilinských ME dosiahli zverenky Maroša Guzikiewicza v roku 1997 na MS do 19-rokov v Brazílii senzačne bronzový stupienok, o čo sa vrchovatou mierou zaslúžili aj neskoršie seniorské reprezentantky úspešnej éry ženského basketbalu, najmä Zuzana Žirková, Alena Kováčová, ale i Silvia Janoštinová a Slávka Frniaková. Práve teraz je jubilejné 10. výročie jedného z najväčších  úspechov v kolektívnych športoch v prvej dekáde samostatnej éry.

Zloženie skupín:

  • A-skupina: SLOVENSKO, Kórejská republika, Španielsko, Argentína
  • B-skupina: USA, Litva, Čína, Pobrežie Slonoviny
  • C-skupina: Srbsko, Česko, Kanada, Japonsko
  • D-skupina: Austrália, Švédsko, Brazília, Mali

Program A-skupiny:
štvrtok 26. júla: 15.45 Argentína - Španielsko, 18.00 Slovensko - Kórejská republika
piatok 27. júla: 13.30 Kórejská republika - Argentína, 18.00 Španielsko - Slovensko
sobota 28. júla: 13.30 Kórejská republika - Španielsko, 18.00 Argentína - Slovensko

(tasr)

Páčil sa vám článok?