Poslanci zbavili obvineného kolegu všetkých funkcií

20.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok na mimoriadnom zasadnutí odvolalo poslanca Jozefa Molnára (Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, DSS) zo všetkých funkcií v miestnej samospráve.

Reagovali tak na obvinenie z brania úplatku vo výške dvoch miliónov korún, ktoré proti ich kolegovi pred dvoma týždňami vzniesla polícia. J. Molnár bol odvolaný z miestnej rady, z funkcie predsedu mandátovej komisie a zbavený členstva v ďalších troch komisiách. Naďalej však zostáva poslancom miestneho zastupiteľstva.

Podľa polície poslanec J. Molnár spoločne s ďalšou, zatiaľ neznámou, osobou začiatkom minulého roka sľúbili zástupcovi zahraničnej firmy, že vybavia predaj mestského pozemku. Kúpnopredajná zmluva už bola podpísaná, no vzhľadom nato, že kupujúci nesplnil podmienky, bola zrušená.

Poslanec podľa polície v polovici februára 2006 zobral úplatok 2 milióny a navyše žiadal doplatiť 600 tisíc korún. Časť tohto doplatku vo výške 300 tisíc korún prevzal 8. marca, no pri preberaní tejto časti úplatku ho polícia zadržala.

Po tom, ako devínskonovoveské miestne zastupiteľstvo zbavilo J. Molnára všetkých funkcií v miestnej samospráve, vyjadrilo znepokojenie nad tým, že ich kolega bol obvinený z korupcie pri predaji pozemku v správe mestskej časti a zmene účelu využitia toho pozemku. Ako sa uvádza v uznesení, ktoré prijali poslanci jednohlasne, skutok kolegu Molnára, v prípade preukázania, „považujú  za poškodzovanie dobrého mena poslancov mestskej časti, volených funkcionárov a orgánov samosprávy mestskej časti pri realizácii verejných záujmov a záujmov občanov v mestskej časti“.

Poslanca J. Molnára ešte v stredu 14. marca vylúčili zo strany Smer-SD s tým, že strana nepripustí, aby individuálne osoby zneužívali svoje postavenie v miestnych, regionálnych alebo centrálnych štruktúrach vo svoj prospech alebo v prospech inej osoby.

Poslanec sa od zadržania nachádza vo vyšetrovacej väzbe a hrozí mu väzenie od 5 od 12 rokov. V decembrových komunálnych voľbách neúspešne kandidoval na post starostu mestskej časti Devínska Nová Ves. Bol zvolený za poslanca miestneho zastupiteľstva za koalíciu Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, DSS.

Ide o druhý odhalený prípad korupcie v bratislavskej samospráve. Prvým bol prípad bývalého starostu Rače Pavla  Bielika, ktorý bol za branie úplatku odsúdený na päť rokov väzenia nepodmienečne. Rozsudok nie je právoplatný, pretože odsúdený sa proti nemu odvolal.

(brn, sita)

Páčil sa vám článok?