Polícia obvinila miestneho poslanca z brania úplatku

14.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanec miestneho zastupiteľstva v Devínskej Novej Vsi Jozef M. (Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, DSS) bol obvinený z brania úplatku vo výške dvoch miliónov korún. Úplatok mal vziať za vybavenie predaja pozemkov mesta.

Podľa polície poslanec žiadal o peniaze na začiatku minulého roka spolu s osobou, ktorá ešte nie je známa. Zástupcovi zahraničnej firmy sľúbil, že zariadi predaj pozemku, ktorý vlastní hlavné mesto. Kúpnopredajná zmluva na pozemok už bola podpísaná, no vzhľadom nato, že kupujúci nesplnil podmienky, bola zrušená.

Poslanec podľa polície v polovici februára tohto roka zobral úplatok a navyše žiadal doplatiť 600 tisíc korún. Časť tohto doplatku vo výške 300 tisíc korún prevzal 8. marca, no pri preberaní tejto časti úplatku ho polícia zadržala.

Mestská časť Devínska Nová Ves sa zatiaľ oficiálne k obvineniu jedného z miestnych poslancov nevyjadrí. Podľa zástupcu starostu Františka Baňasa, predstavitelia samosprávy vydajú stanovisko až po prijatí oficiálnych záverov vyšetrovateľov.

"Nie je to vecou samosprávy, ale osobnou záležitosťou daného poslanca, hoci je členom samosprávy. Mestská časť sa vyjadrí až po tom, čo sa preukáže jeho vina. Bez hodnoverných dôkazov sa vyjadrovať nebudeme. Je nám však ľúto, že k takému niečomu došlo," povedal Baňas.

Podľa zástupca starostu došlo k poškodeniu práce poslaneckého zboru v Devínskej Novej Vsi a obáva sa, že investori startia po tomto incidente záujem investovať v tejto lokalite.

Poslanca miestneho zastupiteľstva vylúčili v stredu 14. marca zo strany Smer-SD s odôvodnením, že strana nepripustí, aby individuálne osoby zneužívali svoje postavenie v miestnych, regionálnych alebo centrálnych štruktúrach vo svoj prospech alebo v prospech inej osoby.

Poslanec je momentálne je vo vyšetrovacej väzbe a hrozí mu väzenie od 5 od 12 rokov. V decembrových komunálnych voľbách neúspešne kandidoval na post starostu mestskej časti Devínska Nová Ves. Bol zvolený za poslanca miestneho zastupiteľstva za koalíciu Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, DSS.

(brn, sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie