Kvôli električke mesto predá pozemky za Starým mostom

1.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Lukratívne pozemky na nábreží Dunaja za Starým mostom získa spoločnosť Popper Capital, s.r.o. Diskutabilnú transakciu schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Spoločnosť Popper Capital, ktorej spoločníci sú registrovaní na Cypre, má blízko k firme Popper Development.

Prostredníctvom Štefana Beleša je napojená na spoločnosť Cresco, ktorá okrem iného stavia výškové budovy na Bajkalskej ulici (projekt je známy pod názvom III veže). Firma Popper Capital má prepojenie aj na developerskú spoločnosť J&T Real Estate.

Poslanci rozhodli, že mesto tejto spoločnosti predá 18 364 štvorcových metrov pozemkov za 350 miliónov korún, čo predstavuje cenu 19 059 korún za štvorcový meter. Ďalšiu časť pozemkov s rozlohou 42 492 štvorcových metrov mesto zamení za pozemky patriace spoločnostiam Popper Capital a s ňou prepojenou firmou POPLATKY, a.s., (sídli na tej istej adrese) v lokalite Janíkov dvor a pri petržalskej čistiarni odpadových vôd. V Janíkovom dvore chce mesto vybudovať električkové depo pre potreby budúcej trate električiek z Petržalky o centra, pri čistiarni odpadových vôd plánuje rozšíriť novo vybudované autobusové depo.

Vedenie mesta transakciu odôvodňovalo tým, že bez nej by nebolo možné vybudovanie električkovej trate do Petržalky. Objavili sa aj hlasy, ktoré transakciu spochybňovali. Finančná skupina Penta, ktorá sa uchádzala o tie isté pozemky počas vlaňajšieho dvakrát vypísaného a vzápätí zrušeného ponukového konania, vyhlásila, že mesto príde v prípade súhlasu poslancov s touto transakciou o 300 miliónov korún. Pochybnosti vyjadrili aj niektorí poslanci priamo počas rozpravy. Peter Beňuška kritizoval skutočnosť, že predložený materiál neobsahuje finančnú analýzu, starosta Petržalky najprv vyjadril s transakciou nesúhlas, po vysvetleniach námestníka primátora Milana Cíleka však napokon poslanci uznesenie schválili takmer jednomyseľne.

Pozemky za Starým mostom, ktoré sú predmetom tejto transakcie, tvoria časť asi desaťhektárového územia, na ktoré mesto vlani vypísalo dve ponukové konania a potom ich zrušilo. Sú rozdelené na štyri sektory. Prvé dva, ktoré mesto chce predať, sú menšie, sú situované bližšie k Einsteinovej ulici a je na nich možné stavať polyfunkčné objekty do výšky 21, resp. 8 nadzemných podlaží. Na druhých dvoch, situovaných bližšie k Dunaju, je možná výstavba do výšky 4 + 1 nadzemné podlažie, pričom sa tu ráta s vybudovaním kultúrno-spoločenského centra, cirkevných a športových zariadení. Spomenuté sektory netvoria jednoliaty celok, ale sú oddelené pozemkami vyhradenými pre budúce komunikácie, ktoré nie sú predmetom predaja, ale budú predmetom nájomnej zmluvy medzi mestom a spoločnosťou Popper Capital. Tá bude na základe tejto zmluvy povinná vybudovať komunikácie a odovzdať ich do vlastníctva mesta.

Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?