Mestský poslanec P. Ďuračka je za mrežami

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanec bratislavského Mestského zastupiteľstva Peter Ďuračka (SDK-DU) je od 4. novembra vo väzení. Najskôr bol len zadržaný, od 6. novembra je však vo vyšetrovacej väzbe.

Hrozí mu, že za mrežami strávi vyše dva roky, pretože ako podmienečne odsúdený sa opakovane dopustil trestného činu útoku na verejného činiteľa.

Polícia zadržala bratislavského poslanca Ďuračku vo štvrtok 4. novembra na Námestí SNP, kde parkoval na mieste vyhradenom pre bratislavský magistrát. Policajnú hliadku, ktorá mu chcela dať pokutu za priestupok, však verbálne vulgárne napadol. Svojimi výrokmi policajtov hrubo urazil a vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu útoku na verejného činiteľa, za čo mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden  rok, alebo peňažný trest.

Peter Ďuračka sa stal známy ešte ako poslanec Národnej rady, keď 21. februára pod vplyvom alkoholu spôsobil dopravnú nehodu, vulgárne nadával policajtom a fyzicky napadol taxikára, do ktorého narazil. Od roku 1996 bol stíhaný za útok na verejného činiteľa a vo februári tohto roku ho za to odsúdili formou trestného rozkazu. Poslaneckého mandátu sa však nevzdal a tak sa musel do parlamentu vrátiť štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Ivan Rosival, za ktorého bol Ďuračka náhradníkom. Mandátu poslanca mestského zastupiteľstva sa doteraz nevzdal, pod tlakom verejnej mienky však odstúpil z mestskej rady.

Poslanec P. Ďuračka bol 6. októbra 1999 trestným rozkazom Okresného súdu Bratislava 1 za trestný čin útoku na verejného činiteľa odsúdený na desať mesiacov odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky. Keďže v skúšobnej lehote sa opäť dopustil rovnakého trestného činu, platnosť nadobudol nepodmienečný dvojročný trest odňatia slobody.

Na nasledujúcom súdnom pojednávaní bude recidivista Peter Ďuračka odsúdený na súhrnný trest odňatia slobody, ktorý bude vyšší ako dva roky. Očakáva sa, že obžaloba bude v tomto prípade na súd doručená vo veľmi krátkom čase, takže hlavné pojednávanie sa môže konať už začiatkom roku 2000.

Aj keď je P. Ďuračka za mrežami, stále je mestským poslancom. Na mieste je otázka, či sa konečne vzdá poslaneckého mandátu a prestane robiť hanbu Bratislave a jej obyvateľom.

(pol)

Páčil sa vám článok?