Poslanci boli na skusoch v St. Pöltene

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ako Alenka v ríši zázrakov sa museli cítiť staromestskí poslanci počas prednášky riaditeľa finančného odboru magistrátu mesta St. Pölten.

Príjmy tejto 50-tisícovej dolnorakúskej metropoly v šilingoch aj bez prepočtu kurzu prevyšujú príjmy desaťkrát väčšej Bratislavy v slovenských korunách. Príjmy z daní tvoria takmer 25 percent všetkých príjmov, ďalšími 2 miliardami šilingov do mestského rozpočtu prispieva mestská nemocnica zo svojich služieb.

Dvojdňový študijný pobyt predstaviteľov samosprávy mestskej časti Bratislava - Staré Mesto do hlavného mesta najväčšej spolkovej krajiny susedného Rakúska sa uskutočnil na základe spolupráce bratislavskej Agentúry pre regionálny rozvoj a ľudské zdroje s Rakúskym zväzom miest a mestom St. Pölten.

Poslanci a vybraní pracovníci miestneho úradu sa zoznámili s organizáciou samosprávy v Rakúsku, spôsobmi komunikácie s voličmi, tvorbou rozpočtu, ale aj sociálnou politikou a situáciou v oblasti bývania. Veľkou inšpiráciou, ktorej realizácia je však úzko spätá s rozdielnym stavom financovania miest v Rakúsku a na Slovensku, bola prehliadka obecných obytných štvrtí na Gutenbergstrasse a Karl-Ludwig Strasse, ako aj návšteva domova dôchodcov.

Hoci je St. Pölten od roku 1987 oficiálnym hlavným mestom spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, s bratislavským Starým Mestom má mnoho spoločného. Od takmer navlas rovnakého počtu obyvateľov až po skutočnosť, že na území oboch sú centralizované vládne inštitúcie a úrady centrálnej verejnej správy. 

(miv)

Páčil sa vám článok?