Návrh zákona o Bratislave je ako zlý vtip

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Magistrátny návrh novely zákona o Bratislave považuje petržalský starosta Vladimír Bajan za zlý vtip, ktorý obsahuje prehrešky proti ústave a platným zákonom. Podľa neho je zákon antireformný a prezentuje samosprávny centralizmus.

Pre občana by takýto zákon znamenal, že s každým problémom, doteraz riešeným v príslušnej mestskej časti, by sa musel obrátiť na mesto. Mestské časti totiž týmto návrhom zákona prichádzajú nielen o svoje kompetencie, ale v podstate i o svoj majetok a podielové dane. Nový zákon o Bratislave patrí k 11 ťažiskovým zákonom, ktoré pred reformou verejnej správy musí parlament prerokovať do konca marca 2000.

Ako sa vyjadril petržalský starosta, je samozrejmé, že tento zákon treba novelizovať, pretože v súčasnosti ešte stále platí zákon z obdobia federácie. Bratislava by sa mala podľa neho po reforme stať samostatným vyšším územným celkom. Napriek tomu, že primátor Moravčík svoj návrh so zástupcami mestských častí nekonzultoval, Bajan verí, že dôjde k dohode na mestskej úrovni a do parlamentu sa dostane iba jeden spoločný návrh zákona.

(brn)

Páčil sa vám článok?