Staré Mesto nový úrad asi stavať nebude

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jednou z ambícií staromestskej samosprávy v tomto volebnom období je zabezpečiť pre Staré Mesto konečne zodpovedajúce sídlo. Návštevníci Miestneho úradu Staré Mesto na Vajanského nábreží vedia, že táto budova je už dlhší čas v havarijnom stave. Starší ľudia sa sťažujú na absenciu výťahov, vážnejším nedostatkom je však nevyhovujúci stav elektroinštalácií, narušenie statiky obvodových múrov i strešných konštrukcií a hygienicky nevhodné podmienky.

Do úvahy prichádza výstavba novej administratívnej budovy alebo rekonštrukcia súčasnej počas jej nepretržitej prevádzky. Navyše, v budove stále sídli aj Okresný úrad Bratislava I, ktorý doteraz nemá vyriešené vlastné priestory. Na výstavbu novej budovy má Staré Mesto do konca roku 2000 rezervovaný pozemok na nároží Radlinského a Starohorskej ulice v blízkosti novostavby NBS. Do úvahy prichádzala výstavba polyfunkčného objektu alebo administratívnej budovy len pre potreby staromestskej radnice. Obe alternatívy sú však zatiaľ finančne nereálne.

Na poslednom zasadnutí miestneho zastupiteľstva sa poslanci priklonili k rekonštrukcii a nadstavbe súčasnej budovy. Ideálne by bolo, keby sa rekonštrukčné práce mohli začať v júni budúceho roku. Poslanci sa tiež nevzdali možnosti na nové sídlo radnice. Preto dali preveriť možnosti predaja súčasnej budovy, pričom zisk z predaja by sa mohol stať základom finančného krytia nadobudnutia novej budovy.

Poslanci rozhodli aj o poskytnutí ďalších dotácií z rozpočtu mestskej časti pre neziskové organizácie. Ich pozornosť si získala najmä starostlivosť o ľudí bez domova a  obyvateľov v dôchodkovom veku. Na projekt Bratislavskej katolíckej charity „Postup riešenia problematiky bezdomovcov“ prispeje Staré Mesto sumou 300 tisíc korún. Súčasťou projektu je okrem iného rozšírenie priestorov Charitatívneho sociálneho centra na Heydukovej ulici. Ďalších 80 tisíc korún získali organizácie, ktoré svoje aktivity realizujú pre staromestských dôchodcov. Sú medzi nimi Katolícka jednota Slovenska, Frančesko, Seniori – Charita pri Bratislavskej katolíckej charite a Združenie kresťanských dôchodcov. Tieto komunity majú spolu 540 členov z radov dôchodcov v Starom Meste. 

(miv)

Páčil sa vám článok?