Chceme, aby zostal zachovaný pôvodný vidiecky ráz Rusoviec

1.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj v tomto vydaní pokračujeme v našom seriáli so starostami bratislavských mestských častí. Tentoraz sme oslovili starostu mestskej časti Bratislava-Rusovce Dušana ANTOŠA.

Ako by ste zrekapitulovali uplynulé volebné obdobie?

- Podarilo sa nám dokončiť infraštruktúru - v značnej miere sa dobudovala kanalizácia, niektoré komunikácie boli vydláždené zámkovou dlažbou, v rámci projektu Prímestské bývanie pribudlo v lokalite pri ceste na Čunovo takmer sto domov. Pripravila sa predposledná etapa výstavby kanalizácie na Irkutskej a Colníckej ulici, už bolo vydané aj stavebné povolenie. Na Ulici pohraničníkov sme vybudovali 45 nájomných bytov, ktoré pomohli vyriešiť mladým rodinám problém s bývaním. S partnermi z regiónu sme vybudovali informačné centrum - okrem Rusoviec sa na tomto projekte podieľali aj Jarovce, Čunovo, Veľký Meder, Malacky, Podunajské Biskupice a mesto Hainburg. Z eurofondov sme na tento projekt získali 15 miliónov korún, prerobili sme kultúrny dom, v ktorom sme vytvorili počítačové centrum.

Počuli sme, že do kultúrneho domu sa má presťahovať miestny úrad...

- Kultúrny dom sme odkúpili na začiatku predchádzajúceho funkčného obdobia za päť miliónov korún a do jeho rekonštrukcie sme zo spomenutých europeňazí investovali dva milióny korún a ďalšie dva milióny z rozpočtu mestskej časti. Už koncom februára sa do jeho priestorov presťahuje aj miestny úrad a priestory, v ktorých sídlil doteraz, dáme do prenájmu. Takto získané prostriedky využijeme na vykrytie nákladov na chod objektu domu kultúry a miestneho úradu.

Čo sa vám naopak počas uplynulých štyroch rokov nepodarilo?

- Snažili sme sa dostať do majetku mestskej časti kaštieľ v Rusovciach, to sa nám zatiaľ nepodarilo, ale v tomto úsilí budeme pokračovať ďalej. Ochota zo strany štátu by aj bola, zväzuje nás však zákon, ktorý nám ako obci nedáva možnosť získať kaštieľ jednoduchým prevodom za jednu korunu. Budeme hľadať cesty, ako by sme mohli zákonným spôsobom získať túto nehnuteľnosť aspoň do správy mestskej časti, čo by bolo pre nás postačujúce. S kaštieľom je spojený ešte jeden problém - Správa zariadení úradu vlády, ktorému kaštieľ patrí, je stále v súdnom spore s rádom svätého Benedikta so sídlom v Komárne.

Nebol by kaštieľ pre mestskú časť priveľkým bremenom?

- Uvedomujeme si, že kaštieľ by bol pre mestskú časť bremenom, na druhej strane vychádzame z predpokladu, že obce môžu získavať finančné prostriedky na rekonštrukciu historických pamiatok z eurofondov, prípadne aj z iných zdrojov. Do obnovy kaštieľa by sme išli s nejakým partnerom, mestská časť by to sama nezvládla. Rokovali sme napríklad s Národným trustom Slovenska.

Na ktoré ciele sa chcete sústrediť v nasledujúcom období?

- Určite na rekonštrukciu centrálnej zóny od nákupného strediska po zdravotné stredisko. Počas uplynulých štyroch rokov sa nám rekonštrukciu tohto priestoru nepodarilo uskutočniť, pretože ide o obnovu veľkého rozsahu. Nejde len o obnovu chodníkov a komunikácií, chceme zároveň zrekonštruovať aj verejné osvetlenie, vzdušné elektrické a telekomunikačné vedenia dostať do zeme a rátame aj s tým, že by tu mal byť vybudovaný aj cyklistický chodník. Ide o rozsiahly projekt, v ktorom chceme pretvoriť toto územie ako celok. Obnova námestia ostáva našou prioritou.

Ako pokračuje projekt vybudovania rímskeho parčíka?

- Tento projekt má svoju históriu: predčasom sme dostali ponuku na nadstavbu požiarnej zbrojnice. Dali sme pripraviť projekt, do ktorého projektanti zahrnuli nielen objekt požiarnej zbrojnice, ale aj voľnú plochu pred miestnym úradom. Návrh sa mi nepozdával, napriek tomu som ho predložil do komisie a do zastupiteľstva a zorganizovali sme aj verejné zhromaždenie, na ktorom občania tento zámer odmietli s tým, že si želajú, aby tu ostala voľná zelená plocha. Projekt tým prestal byť aktuálny. Pri prerokovávaní zámeru rekonštrukcie centrálnej zóny sa objavil návrh na vybudovanie rímskeho parčíka pred nákupným centrom, pretože je to najvyššie položená lokalita na celom území Rusoviec, nepostihovali ju záplavy a v minulosti tu sídlil rímsky tábor. S týmto návrhom však ľudia nesúhlasili, preto sa prijalo rozhodnutie, že rímsky parčík bude pri miestnom úrade. Na jeho vybudovanie sa podujalo občianske združenie Natura s tým, že mestská časť ho bude dofinancovávať. Mestská časť sa podieľala na budovaní parčíka a bude sa o neho aj starať.

Na ktoré ďalšie úlohy sa sústredíte v nasledujúcom období?

- Nezodpovedaná stále ostáva otázka rusovských jazier. Keď sa odsúhlasí nový územný plán, bude možné vybudovať tam potrebné zázemie, občerstvovacie prevádzky a podobne. Skrášlenie okolia jazier je jednou z úloh, ktorým sa chceme venovať počas tohto volebného obdobia. Budeme dbať na to, aby nedošlo k príliš výrazným zásahom do prírody, nejaké megalomanské projekty na tomto území absolútne vylučujem. Naďalej budeme pokračovať vo výstavbe nájomných bytov, máme vytypované niektoré lokality. Chceme sa však venovať aj výstavbe bytov určených na predaj.

Keď už hovoríme o výstavbe, osobitnú pozornosť pútajú zámery spoločnosti R.F. Development...

- Priestory takzvanej novej farmy, kde sa uvažuje o novej výstavbe, sú stále vo vlastníctve pôdohospodárskeho družstva v Rusovciach, ktoré má podľa mojich informácií so spoločnosťou R.F. Development uzatvorenú len zmluvu o budúcej zmluve. Je predčasné hovoriť o tom, či bude uzatvorená zmluva s touto spoločnosťou alebo s nejakou inou, je to vecou vlastníka nehnuteľností, čiže PD Dunaj. Nevylučujem, že o spoluprácu pri výstavbe požiada aj mestská časť. Na tomto území je v súčasnosti hospodársky dvor, je na ňom možné stavať, ale my ako mestská časť jednoznačne odmietame možnosť, že by tu vyrástli nejaké veľké bytovky, chceme zachovať doterajší ráz Rusoviec ako obce s prevažujúcou zástavbou rodinných domov. Chceme tiež, aby okrem bytov bola vybudovaná aj príslušná občianska vybavenosť.

Kde sa ešte plánuje výstavba v Rusovciach?

- S ďalšou výstavbou sa ráta v lokalite Rusovce - sever, kde sa síce o časť pozemkov vedú súdne spory, ale na ďalšej časti pozemkov sa už môže stavať. Výstavba sa plánuje aj na území za Hájovou ulicou nazývanom Tehelný hon, v súčasnosti sa pripravuje urbanistická štúdia.

Čo podľa vášho názoru ešte chýba v infraštruktúre Rusoviec?

- Chýbajú nám tu predovšetkým služby. Chceli by sme, aby tu pribudlo ešte jedno nákupné stredisko. Vzhľadom na nárast počtu obyvateľov sa budeme musieť zaoberať aj rozšírením základnej a materskej školy.

Ako sa vám spolupracuje s novozvoleným poslaneckým zborom?

- Vzhľadom na zloženie zastupiteľstva predpokladám, že naša spolupráca bude dobrá, a to aj napriek tomu, že zatiaľ nebol zvolený môj zástupca.

Zhováral sa Juraj Handzo

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?